Lélek

Sok embert érint: ami az együttlét után történik, és sosem beszélünk róla

Sok mindentől függ, hogy ki mit csinál huncutkodás után. Hogy egyéjszakás kalandról van-e szó, vagy hosszú távú párkapcsolatról. Esetleg hogy milyen a személyiségetek. De van valami, amit elég sokan megtapasztalnak ezután, és valamiért nem beszélünk róla...

vous - 2023.07.27.
Sok embert érint: ami az együttlét után történik, és sosem beszélünk róla

Van, aki rágyújt egy cigire, van, aki összebújna a másikkal, és olyan is, aki inkább egyedül akar lenni. Hogy ki mit csinál szex után, személyiségfüggő (de azért ne feledjétek, az ALÁBBI néhány dolgot nagyon is érdemes megtenni utána). Általában ilyenkor a legtöbb emberen eluralkodik a fáradtság, és legszívesebben ledőlnének aludni… Kivéve azokat, akiket rögtön elkap a hancúrozás utáni szomorúság.

És ez nem kitaláció, hanem konkrétan egy pszichológiai megfigyelés, aminek a hivatalos neve posztkoitális dysphoria (PCD). Semmi köze ahhoz, hogy mennyire volt jó az együttlét, vagy sem, ráadásul nemcsak nőknél, de férfiaknál is előfordulhat. Ilyenkor általában az együttlét utáni 5 percben vagy akár KÉT ÓRÁBAN melankolikusnak érzi magát az ember, és maga sem tudja, miért.

„Még amikor szingli is voltam, az együttlét utáni depresszió átalakult valamiféle ürességérzetbe. Mindig az elhagyástól való félelemhez társítottam ezt. Kezdtem úgy érezni, hogy valamit minden alkalommal elvesznek tőlem hancúrozás közben, pedig magát az együttlétet nagyon is élveztem” – mesélte egy lány az Independentnek.

Egy párkapcsolati szakértő szerint nem ritka, hogy valaki így érzi magát, és nem kell megijedni, nincs baj veletek. Teljesen normális, hogy időnként szomorúak lesztek utána. Szerinte valószínűleg a dolog hátterében a hormonok játszanak szerepet, és az, hogy milyen arányban szabadulnak fel ezek a testetekben. Az élvezet során ezek eluralkodnak rajtatok, majd ahogy vége, és kicsit eltávolodtok egymástól, ez a búskomorság könnyen megjelenhet.

szomorúság

Forrás: Canva.com

Ajánlott cikkek