Egyéb kategória

Végig tudod nézni sírás nélkül a Disney legújabb Oscar-díjas remekművét?

Akár azért nézel meg egy mesefilmet, mert gyerekeid vannak, akár azért, mert kedveled az animációs filmeket, a Disney újdonságát, az Encantót ne hagyd ki! Vedd kézbe a kedvenc rágcsálnivalódat, bújj össze a kölykökkel vagy a pároddal, és indulhat a kaland! Ja, és a zsebkendő is csak karnyújtásnyira legyen…

vous - 2022.05.17.
Végig tudod nézni sírás nélkül a Disney legújabb Oscar-díjas remekművét?

Az Encanto története a Madrigal családról szól, ahol – ahogy az én nagymamám gyerekkorában volt – a nagyi a családfő. Abuela Alma Madrigal határozott és szigorú, az ő kezében összpontosul a család múltja, jelene és jövője. Legalábbis látszólag.

Objektum doboz

Fiatalon megismerkedett Abuelo Pedróval, akivel egymásba szerettek, és összeházasodtak, majd hármas ikreik születtek: Julieta, Bruno és Pepa. Egy tragédia megváltoztatta az életüket, elvett, de adott is. Egy különleges gyertya került a családhoz, mely mindhárom gyermeknek, majd az ő gyerekeiknek is különleges képességeket adott, amikor eljött az ideje.

Máshogy szuperhősök ők, mint a Marvel-szereplők, hétköznapibb emberek, szívmelengető képességekkel.

Julieta az általa készített sütikkel meg tudja gyógyítani az embereket (ezt a képességet szeretném én is), ami jól jön nap mint nap, mert a férje allergiás a méhcsípésre, és rendszeresen dagadt orral, füllel és kézzel lép színre.

Brunónak látnoki képességei vannak, de mivel sokszor a negatív jövőt jósolta meg, úgy gondolták, hogy balszerencsét hoz, ezért elhagyta a családot. Pepa pedig egy felhővel a feje felett közlekedik, és a pillanatnyi hullámzó hangulatától függ az aktuális időjárás.

Objektum doboz

Ahogy felnőttek és gyerekeik lettek, ők is részesültek az áldásban, nekik is lettek különleges képességeik. A család – illetve főleg a nagyi, Abuela – büszkesége Senorita Perfecta Isabela, aki virágokat tud szórni és varázsolni.

Luisa szupererős, látszólag minden terhet elvisz a vállán:

“Én vagyok a nővér, aki sosem fárad.

Elviszem a hátamon az egész házat!”

Ugyanakkor:

“Legbelül érzem inog a térdem.

A lét egy kötél, amin át kell érnem!”

Objektum doboz

Dolores mindent hall, Camillónak alakváltó képessége van, a legkisebb, Antonio pedig az állatokkal tud kommunikálni.

A mese főszereplője mégis Mirabel, ő az egyetlen a családban, akinek semmilyen képessége nincs. Már a külsejében is átlagos, szemüveges kislány, mindene a családja és leghőbb vágya, hogy a familia Madrigal, különösképpen Abuela büszkék legyenek rá.

A történetben Mirabel útját kísérhetjük nyomon, ahogy keresi a helyét és a válaszokat a miértekre. 

A tanulság és mondanivaló, ami ebből a csodálatosan megrajzolt meséből előbújik, hogy anélkül vagyunk (lehetünk) a szüleink, rokonaink büszkeségei, hogy lenne bármilyen mutogatni való különleges képességünk vagy érdemünk.

Már csak a puszta létünkkel. Ez nagyon fontos üzenet minden gyermek és ember számára is.

A mese és jelen világunk között nagyon sok hasonlóság van. Mindannyian a tökéletesség látszatát kergetjük, amit mások látnak belőlünk vagy várnak el tőlünk, miközben hajlamosak vagyunk elfeledkezni arról, hogy mi is az, ami igazán fontos.

Mirabel és az Encanto, ha csak egy röpke órára is, de megpróbál kirángatni minket és felnyitni a szemünket.

A zeneszerző a Grammy-díjas Lin Manuel Miranda, betétdalai olyannyira fülbemászóak, hogy külön is szívesen hallgatjuk, a gyerekek pedig pár alkalom után maguk is éneklik! Az Encanto méltán a 2022-es Oscar-díj nyertese a legjobb animációs film kategóriában. Nem unalmas egy perce sem, gondosan fel van építve minden szereplő, mimika, esemény, vicces, szórakoztató és megható is egyben. A magyar hangok között szerepel Gubik Petra, Szolnoki Péter, Szinetár Dóra, Peller Anna, Muri Enikő és Czető Ádám – az ő munkájukat is érdemes kiemelni. 

Ajánlott cikkek