Egyéb kategória

Ahol kötelező a villantás: ikonikus divatpillanatok egyenesen a cannes-i vörös szőnyegről

Ha valaki divatújságíróként foglalkozik a legnagyobb díjátadók, gálák és fesztiválok vörös szőnyegével, előbb-utóbb elkezd arról ábrándozni, hogy eljusson valamelyikre. A ma kezdődő 75. cannes-i filmfesztivál alatt is lesz mit nézegetni, de addig is nosztalgiázzunk egy kicsit!

vous - 2022.05.16.
Ahol kötelező a villantás: ikonikus divatpillanatok egyenesen a cannes-i vörös szőnyegről

Ha egyetlen fotóval kellene elmesélni, miért is szeretem annyira nézegetni a cannes-i filmfesztiválon készült vörös szőnyeges és nem vörös szőnyeges képeket, akkor ezt fogom megmutatni. Ebben számomra valamiért minden benne van:

szépség, szabadság, bohémság, egyszerre mai és tegnapi.

Objektum doboz

Lehet, hogy léteznek szigorú, íratlan öltözködési szabályok, lehet, hogy a színésznők lázadnak is a dress code ellen, de azért a cannes-i vörös szőnyeg mindig is bőven szolgált olyan divatbotrányokkal, amelyekről örömmel cikkezett a bulvársajtó.

Elég sok mindent elmond egy filmfesztiválról, ha a Wikipedia külön fejezetet szentelt a róla szóló szócikkében a fotósoknak és a kebleknek.

A körülbelül két kilométer hosszú vörös szőnyeg végén pedig ott emelkedik a „dicsőség huszonnégy lépcsőfoka” is. A hírességek itt nemcsak bukdácsolnak, hanem ezen a helyszínen következnek be az olyan – véletlen vagy szándékos, csak ők, az ügynökeik és a stylistjaik tudják – villantások is, amire a szemfüles sajtómunkások már felkészülhettek az elmúlt években. Szerencsére volt néhány káprázatos divatpillanat is. A filmfesztivál mindkét divatarcát megmutatom a következő néhány pontban.

Káprázatos divatpillanatok

Grace Kelly 1955-ben már Oscar-díjas sztárként, de még Gene Kelly oldalán érkezett Cannes-ba, amelyet azonnal elbűvölt. (Engem pedig ez az összeállítás, hát milyen cipő-nadrág kombó ez, kérem?! Kérem!)

Objektum doboz

Objektum doboz

A bájos színésznő, Hollywood aktuális üdvöskéje ebben az évben találkozott Rainer herceggel egy magazinfotózás miatt. A magazin fotósa a palota szinte összes szobájában készített róla képet – ezeket –, majd azt kérte, a jobb fények miatt menjenek ki a kertbe is. A fotókat számtalan lap lehozta, Gracy Kelly azt nyilatkozta a hercegről, hogy nagyon elbűvölő ember, és ezzel vége is lehetett volna a történetnek. De tudjuk, hogy másképp alakultak a dolgok:

Objektum doboz

1955 nemcsak Grace Kelly, hanem Sophia Loren miatt is legendás év volt. A különleges szépségnek számító olasz színésznőt akkor kezdte felfedezni Hollywood, nem csoda, ha Cannes-ban is külön figyelmet szenteltek neki. Abban az évben ő lett a legtöbbet fotózott híresség a fesztiválon, és utána is rendszeresen megjelent.

Objektum doboz

A fesztiválnak egyébként nagyon jót tettek az olyan stílusos vagy éppen ikonikus szerelmespárok, akiket akkoriban imádott a sajtó. Ilyen volt Jane Birkin és Serge Gainsbourg vagy Romi Schneider és Alain Delon.

Objektum doboz

Objektum doboz

1987-ben Diana hercegné és Károly herceg is Cannes vendégei voltak. A mai napig ezt tartják az egyik legelegánsabb ruhának, Diana pedig úgy nézett ki, mintha nem is hercegné, hanem hollywoodi híresség lenne.

Objektum doboz

Cicik és bugyik

Ahogy már felvezettem, a cannes-i filmfesztivál nem volt mentes a botrányoktól, villantásoktól, ciciktől és hát a punciktól sem. 1988-ban két kérdésem lett volna. Egy: Cicciolina hogyan került Cannes-ba? Kettő: hol hagyta a ruháját?

Objektum doboz

Ne feledjem a legendás Brigitte Bardot-t se, aki az 1950-es években szinte összenőtt a fesztivállal. 1953-ban mindössze 19 éves volt, amikor egész Cannes róla beszélt. Róla és a bikiniről, amelynek népszerűsítésében elég nagy szerepet vállalt azzal, hogy a parányi ruhadarabban napozott a város tengerpartján. Akkor még ezzel is lehetett botrányt csinálni, ma már fel se tűnne, ha valaki bikiniben érkezne. Ezt amúgy köszönhetjük többek között Madonnának, Sharon Stone-nak is, akik hol bugyiban érkeztek, hol otthon hagyták a fehéneműt.

Objektum doboz

Brigitte Bardot-ról persze készültek olyan fotók is, amikor felöltözve pózol.

Objektum doboz

Természetesen előfordul az is, hogy valakit a cannes-i szél tréfál meg, másokat pedig a stylistjuk. 2006-ban Sophie Marceau valószínűleg álmában sem gondolt arra, hogy az ő melleivel lesz tele a sajtó egy vörös szőnyeges bevonulás után, különben vett volna melltartót. A színésznő egyik válláról egyszerűen lecsúszott a ruha. Amikor észrevette, már késő volt.

Objektum doboz

Ajánlott cikkek