Egyéb kategória

Tánc, vodka-szóda, fekete kép – Milyen érzés, ha begináznak?

„Lementünk a barátnőimmel egy jó hírű pesti bárba, megittunk egy pohár vodka-szódát és a következő emlékem az, hogy otthon fekszek az ágyamban…” Mit jelent beginázva lenni? Hogyan lehetsz áldozat? És milyen élmény? Olvasói levelünk választ ad a kérdésekre.

vous - 2022.05.13.
Tánc, vodka-szóda, fekete kép – Milyen érzés, ha begináznak?

Soha életemben nem volt ehhez hasonló élményem! Mai napig nem tudom megmagyarázni, hogyan jutottam haza azon az estén és mi történt velem ez idő alatt. 

Egy biztos: soha többet nem iszok és nem is hagyom ott a buliban kevert italt a bárpulton!

Pár hete történt az egész. Az ünnepekre két barátnőm is hazajött külföldről, így teljes volt a csapat egy csajos szombat estéhez.  Úgy terveztük, hogy megengedjük magunknak, és beülünk egy jó hírű pesti helyre, iszogatunk, táncolunk – pasik és flörtölés nélkül.

Meg is érkeztünk a buliba, lepakoltuk a cuccainkat a lefoglalt asztalhoz, majd belekezdtünk a sztorizgatásba, hiszen jó régóta nem találkoztunk. Közben felálltunk táncolni is, de végig figyeltünk arra, hogy az asztalnál maradjon egy-két személy, aki vigyáz a pénztárcákra és az italokra. Azonban számunkra a parti a harmadik kör piáig tartott, utána ugyanis mindannyiunknál elvágták a fonalat.

Már csak arra emlékeztünk, hogy a társaság egyik fele a lakásomon ébredt, a másik fele pedig egy ismeretlen hotelszobában.

Természetesen másnap azonnal az orvosnál kötöttek ki, megvizsgálták őket, de erőszakra utaló jeleket nem találtak. Mai napig nem tudják, hogyan és miért kerültek abba a szobába – csak hálát adnak azért, hogy élve, látszólag sértetlenül megúszták a dolgot.

Az italokat úgy hozták ki, hogy benne volt a szer.

Az italokat úgy hozták ki, hogy benne volt a szer.
Forrás:
Unsplash.com

Őszintén szólva gyomorforgató belegondolni, hogy ilyen megtörténhet. Nemcsak azért, mert egy biztonságosnak gondolt, drága szórakozóhelyről van szó, hanem mert ez azt is jelenti, hogy még a társaság sem nyújt védelmet. Hiszen nem arról volt szó, hogy két barátnő elmegy bulizni, leissza magát és őrizetlenül hagyja az italát a terem különböző sarkaiban, amelyhez bárki könnyűszerrel hozzáférhet. Nem! Mi végig váltottuk egymást az asztalnál, ami azt jelenti, hogy az italokat úgy hozták ki, hogy benne volt a szer.

De mit is jelent az, hogy valakit begináznak?

Beginázva lenni annyit jelent, hogy valakinek a GHB, azaz a Gina becenevű partydrog kerül a szervezetébe. Habár mindez távolinak tűnik, mintha csak amerikai filmekben történhetne meg – a valóság nem ezt mutatja. Olvasónk története a bizonyíték arra, hogy ez a jelenség gyakoribb, mint gondolnánk. Elég egy fél pillanatra szem előtt veszíteni a poharat, hogy belerakják a szert. Jogosan tevődhet fel a kérdés, hogy miért drogoz be valaki egy másik embert. Az esetek nagy százalékában mindezt nemi erőszak, elrablás, kirablás, nem kívánt terhesség és egyéb hátborzongató esemény követi.

És miért tartom fontosnak leírni mindezt?

Mert én is azt hittem, hogy velem ilyen nem történhet meg.

Ugyanakkor nem szabad azt gondolni, hogy ennek csak nők lehetnek áldozatai. Az átéltek után rengeteget olvastam a témában, és csak ámultam, hogy hány férfit drogoztak be ugyanilyen körülmények között. Tehát fontos, hogy ne csak a saját épségünk érdekében tudjunk az ilyen fajta erőszakról, hanem a barátaink egészsége és biztonsága miatt is!

Lili történetét Kedves Gerda jegyezte le.

Ajánlott cikkek