Egyéb kategória

Kerekesszékek fajtái és használati területeik

Nagyon sok okból kifolyólag lehet szüksége valakinek kerekesszékre. Lehet ideiglenesen vagy tartósan használatos, egy azonban azonos minden esetben: a kerekesszék segíti a mobilitás megnövelését vagy megtartását, ezen felül pedig növeli a használója önállóságát is. A kerekesszékek kínálata hatalmas, ezért most végig megyünk a legfőbb fajtákon és hogy milyen esetekben tudnak segíteni.

vous - 2022.03.04.
Kerekesszékek fajtái és használati területeik

Gurulós járókeret, azaz rollátor

Ez az eszköz olyan betegeknek lehet igazán hasznos, akik bizonyos távolságot járva szeretnének megtenni, de szükségük van arra, hogy időnként megpihenjenek. Könnyűek, összehajthatóak, így akár kis helyen is elférnek, kocsiban is szállíthatóak.

Azáltal, hogy tehermentesítik a lábakat, lehetővé teszik az önálló helyzetváltoztatást. Egyes fajtái egyszerre funkcionálnak rollátorként és kerekesszékként is, ezeket a lábtartó felhelyezésével vagy eltávolításával lehet átalakítani. Ülőfelülete viszonylag kicsi, így leginkább csak rövidtávú alkalmazása lehetséges kerekesszékként.

Transport kerekesszék

Transport kerekesszék
Forrás:
https://rehaker.hu/termekkategoria/mobilitas-eszkozei/kerekesszekek-onhajtos/

Önhajtós kerekesszékek

A Rehaker.hu önhajtós kerekesszékeit jellemzően otthoni, szobai vagy rövidtávú utcai használatra szokták alkalmazni. A kültéri utcai használat során figyelembe kell venni az időjárási körülményeket, illetve a burkolatot is. Száraz időben és szilárd burkolaton gond nélkül lehet kültéren is közlekedni vele. 

A mechanikus kerekesszékek legelterjedtebb verziója a két kézzel hajtott típus. Ezek a kerekesszékek számos felszereltséggel kérhetőek, kivehető hátsókerékkel, borulásgátlóval felszerelt eszköz is elérhető. Szükség esetén pedig olyan modelleket is lehet vásárolni, amelyiknél egykezes hajtás is lehetséges. A legtöbb modellnél a lábtámaszok szükség szerint kifordíthatóak vagy felhajthatóak és le is lehet őket venni.

Aktív és elektromos kerekesszékek

Ahogy a neve is mutatja, az aktív kerekesszékek olyan mozgáskorlátozottak számára igazán fontosak, akik aktív életet élnek. Ez a fajta kerekesszék egyedi méretvétel alapján készül a használójára szabva. Az eszköz legtöbb paramétere, így a beülő szélessége, mélysége, a háttámla magassága és ezek mellett is még számtalan beállítás teljesen egyedi.

Az elektromos kerekesszékek lehetővé teszik a mozgáskorlátozott használójának, hogy kézi erő nélkül is tudjanak helyet változtatni. Továbbá nagyobb önállóságot is biztosítanak a használójuknak, mivel a mozgatáshoz nincs szükség segítőre. Utcai és beltéri kivitelben is kaphatóak. Az utcai kivitel a hosszabb táv megtételéhez nagyobb kerékkel van ellátva, illetve irányjelzővel is fel van szerelve a biztonságos közlekedésben való részvételhez.

Számos tényezőt figyelembe kell venni a kerekesszék kiválasztása előtt, szerencsére minden igényhez lehet megfelelőt találni egy kis utánajárással.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
Világ
Neked milyen a BudaPart? – Most fotópályázatban mutathatod meg!
vous - 2023.05.23.
Mutasd meg, hogy neked mit jelent a BudaPart! Szívesen töltesz időt a BudaParton, itt élsz vagy épp itt dolgozol? Most itt a lehetőség, hogy megörökítsd kedvenc pillanatod vagy hangulatod! Május 22-én, hétfőn indul a „Nekem a BudaPart...!” fotópályázat, ahol három témában mutathatják be a városnegyedet a pályázók, a legizgalmasabb 50 fotóból pedig kültéri pop-up kiállítás készül, mely ingyenesen lesz látogatható a nyár folyamán.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.