Egyéb kategória

10-15 év múlva lehet, hogy már nem fürödhetünk a Balatonban

Lehetséges, hogy elveszítjük kedvenc fürdőhelyünket, mivel egyre sekélyebb annak a vízszintje.

vous - 2022.05.11.
10-15 év múlva lehet, hogy már nem fürödhetünk a Balatonban

Magyarország kedvenc tava a Balaton, melynek vízszintje az utóbbi időben drámaian csökkent. Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa azt nyilatkozta az InfoRádióban, hogy fél éve húsz centiméterrel volt sekélyebb a Balaton, mint jelenleg, most nagyjából 4 százalékkal van a maximális érték alatt a vízszint.

A szakértő szerint az sincs kizárva, hogy az elkövetkezendő hónapokban 20-30 centiméterrel lejjebb fog kerülni a tó vízszintje. A legpesszimistább eshetőség szerint pedig 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés.

Ha nem a legrosszabra gondolunk, akkor egy optimistább forgatókönyv szerint a probléma probléma a vízháztartásnak köszönhetően, így nem kell attól tartani, hogy elveszítjük kedvenc tavunkat.

A szakértő állítása szerint, ez a probléma most azért került elő, mert túlstabilizálták a Balaton vízszintjét, aminek a hátterében gazdasági és turisztikai érdekek állnak – írja a 24.hu.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
Otthon
4 tudnivaló, amivel számolni kell, ha kiadjuk a lakásunkat
vous - 2022.11.28.
A folyamatosan dráguló ingatlanpiac bizonytalanságai miatt a bérlakások iránt évről-évre folyamatosan növekszik a kereslet, ezzel párhuzamosan a kiadó lakások száma is egyre nagyobb. A lakástulajdonosok számára ugyanis jól fizető, passzív jövedelemszerzési lehetőséget jelent, ráadásul minimális befektetéssel egy felújítás többszöröse jöhet vissza egy jó állapotú lakás bérleti díjából. A számos előny persze csak a jéghegy csúcsa.