Egyéb kategória

10-15 év múlva lehet, hogy már nem fürödhetünk a Balatonban

Lehetséges, hogy elveszítjük kedvenc fürdőhelyünket, mivel egyre sekélyebb annak a vízszintje.

vous - 2022.05.11.
10-15 év múlva lehet, hogy már nem fürödhetünk a Balatonban

Magyarország kedvenc tava a Balaton, melynek vízszintje az utóbbi időben drámaian csökkent. Tóth Viktor, a Balatoni Limnológiai Kutatóintézet főmunkatársa azt nyilatkozta az InfoRádióban, hogy fél éve húsz centiméterrel volt sekélyebb a Balaton, mint jelenleg, most nagyjából 4 százalékkal van a maximális érték alatt a vízszint.

A szakértő szerint az sincs kizárva, hogy az elkövetkezendő hónapokban 20-30 centiméterrel lejjebb fog kerülni a tó vízszintje. A legpesszimistább eshetőség szerint pedig 10-15 éven belül annyira elromlik a tó vízminősége, hogy lehetetlenné válik benne a fürdés.

Ha nem a legrosszabra gondolunk, akkor egy optimistább forgatókönyv szerint a probléma probléma a vízháztartásnak köszönhetően, így nem kell attól tartani, hogy elveszítjük kedvenc tavunkat.

A szakértő állítása szerint, ez a probléma most azért került elő, mert túlstabilizálták a Balaton vízszintjét, aminek a hátterében gazdasági és turisztikai érdekek állnak – írja a 24.hu.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
Otthon
Egységes és tetszetős összkép – a lakás berendezése elemes bútorokkal
vous - 2024.04.26.
Az esztétikum, a rendezettség és a harmónia rendkívül fontos egy lakás berendezése szempontjából. Akkor tudjuk igazán jól érezni magunkat otthonunkban, ha nemcsak praktikus és kényelmes, hanem tetszetős is egyben.