Egyéb kategória

Pelustrükköktől a popsirázós altatásig – Egy anyuka 15 hasznos tippje kisbabás szülőknek

“Ebben az írásban 15 anyasággal kapcsolatos tippet, trükköt és praktikát hoztam, hogy egyszerűbbek és gördülékenyebbek legyenek a mindennapok. Ezek saját tapasztalaton alapulnak, de nem általános érvényűek, tehát ami nálunk bevált, nálatok nem biztos, hogy ugyanolyan hasznos. Bízom benne, hogy azért tudtok belőlük szemezgetni és a gyakorlatban is kipróbálni, használni őket “ – írja Nelli, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Kirizs Kornélia cikkét olvashatjátok.

vous - 2022.05.02.
Pelustrükköktől a popsirázós altatásig – Egy anyuka 15 hasznos tippje kisbabás szülőknek

Ha megtörtént a baj…

A babaruhák jellemzője, hogy általában gyorsan és azonnal kellenek, mert éppen pisi- vagy kakibaleset történt. Az sem utolsó szempont, hogy egy kézzel is könnyen elővehetők legyenek. Egy átlátható elrendezés a ruhásszekrényben nagyban hozzájárul ehhez. Sokat segít az is, ha például a szetteknél a felsőbe belehajtogatjuk a nadrágot, így egyben elő tudjuk venni őket.

Így marad a pelusban a tartalma!

Akár kezdők, akár rutinos pelenkázók vagyunk, azért valljuk be, hogy csak-csak kifolyik a pisi és a kaka. Nincs szuper trükk, de néhány praktika, hogy nagyobb eséllyel maradjon a pelusban a tartalom: a comboknál lévő pelenkafodrokat mindig hajtogassuk ki. Ellenőrizzük, hogy deréknál elég magasan van-e a pelenka pereme és nem gyűrődött-e meg. A body se legyen túl szűk hosszban, hogy a teli pelusnak is maradjon hely bőven, a ruha ne nyomja ki a tartalmat.

Használjuk minél tovább! 

A babák nőnek, mint a gombák és nem lehet a kisruhákat kihasználni. Van olyan darab, amelyiket mi is csak egyszer-kétszer tudtunk hordani. Ezért szeretem az állítható változatokat, így tovább hordhatók és gazdaságosabbak. Az anyukák részéről pedig, ha szoptatunk, akkor szerezzünk be minél több elöl gombos vagy cipzáras felsőt, hogy gyorsabban kiszabadíthassuk a ciciket az éhes babánknak.

Forrás:
Unsplash

Etetés – pelus – etetés

A kórházban úgy tanítják, hogy a pelenkázással kezdjünk és utána etessük a picit. Nálunk nyugodtabban és gördülékenyebben mennek a dolgok, ha az éhes pocak hamar cicit kap. Én mindkét mellből szoptatok, így amikor megette az elsőt, utána cserélek pelust, majd folytatjuk a falatozást. Az esetek többségében úgyis evés közben lesz kaka, így nem kell két kört futni.

Kell-e még egy réteg, vagy az már sok?

Egy baba öltöztetése sosem egyszerű. Mindig bizonytalanok vagyunk, hogy kell-e még egy réteg, vagy az már sok? Ha valaki az általános érvényű dolgokat szereti, akkor vannak babaöltöztetős táblázatok, amik segítenek a hőmérséklet függvényében a megfelelő ruhadarabok összeválogatásában. Az én kislányom nagyon nem bírja a meleget, ezért szerintem mi az átlagnál lengébben öltözködünk. A téli babakocsizások alkalmával csupa kis eszkimónak öltöztetett babákkal találkoztunk. Az én kisbabámon viszont csak egy melegebb anyagú kezeslábas volt takaróval. Ami irányadó lehet, az a kicsi tarkója, hogy melege van vagy éppen fázik.

Megoldás a hideg törlőkendőre

A pelenkázás közbeni pisibalesetek is nagyon gyakoriak. A szabad levegő vagy épp a hideg törlőkendő pisiingert generál. Mi ezért WC papírt is tartunk a pelenkázó mellett, hogy gyorsan felszívja a pisit és mentsük a menthetőt. Bár lehet kapni popsitörlő melegítőt, ami melegen tartja a vizes kendőket, de én csak egyszerűen a pelenkázás kezdetekor a tenyerembe veszek egy törlőkendőt és mire használni kell, már kézmeleg. Így nem olyan nagy a hőmérséklet különbség.

Objektum doboz

A pelenkázószereknek is kell a hely!

Mi egy szuper kombi ágyat vettünk, ahol a kiságy a pelenkázóval össze van építve. Mivel panelban lakunk, a helyhiány miatt ez jó megoldásnak tűnt. De! Arra nem gondoltunk, hogy a pelenkázáshoz szükséges dolgokat is el kell helyeznünk, így mi egy szekrényt toltunk a pelenkázó mellé és arra pakoltunk fel. Amúgy jobb kezes vagyok, de mint tudjuk, egy anyuka bal kézzel is ugyanolyan ügyes, mint jobbal. Szerintem a pelenkakuka is egy jó találmány.

Te kakas vagy bagoly vagy?

Többször hallottam már, hogy a baba érkezik az adott családba, tehát neki kell felvenni a család életritmusát, nem pedig fordítva. Én kakas típus vagyok, nem bírom az éjszakázást, a párom viszont bagoly típus, ezért a korai kelés a mumusa. Így tökéletesen kiegészítjük egymást. Apa viszi az esti altatást, vagy altatja vissza a babát, ha felébred késő este. Anya pedig kipihenten és könnyűszerrel kel kora reggel a kicsivel és indítja a napot.

Fontos, hogy tisztában legyünk az életritmusunkkal és ott kérjünk segítséget, ahol nehézségekbe ütközünk.

Rend a lelke mindennek!

Az egész napos játszás után este már szalad a szoba. Ilyenkor a legegyszerűbb, ha egy tárolódobozba dobáljuk bele a játékokat. Gyors és praktikus. Vannak olyan darabok is, amik a gyerekszoba hasznos tartozékai is, hiszen ülőkének vagy asztalnak is használhatók.

Forrás:
Pexels

Hajgumi-trükk

Az anyáknak a hajgumi az új karkötő. Több funkciót is elláthat. Először is egy emlékeztető lehet, hogy a picikénk melyik ciciből evett utoljára. Igen, banálisan hangzik, de higgyétek el. Ha már csak eggyel kevesebb dolgot kell észben tartani, már megérte! A másik funkciója pedig, hogy azonnal kéznél van, ha anyakontyba kell csapni a hajunkat, ami valljuk be, szintén nagyon gyakori.

Popsirázás-technika

A babák különleges képessége, hogy amint érintkeznek a kisággyal, azonnal kipattan a szemük és óriási gomb szemekkel néznek, hogy ugye nem gondoltad, hogy itt hagyhatsz nyugodtan szundikálva? Egy kis trükk lehet, hogy miután bejátszottuk a kiságyba, még imitálunk egy kis mintha a kézben lenne hangulatot. Ezt a popsirázós technikát nálunk apa találta ki.

Üres kézzel egy lépést se!

Rengeteg időt spórolhatunk, ha sosem üres kézzel megyünk a lakásban. Vigyük ki az íróasztalon heverő kávésbögrét, amikor a konyhába indulunk. A lépcső aljában lévő kacatokat vigyük fel az emeletre, amikor fent van dolgunk. Fentről hozzuk le a szennyeskosarat, amikor a földszintre megyünk. A lakás sok pontján lesz olyan tárgy, aminek nem ott a helye.

Csak kapjuk fel és vigyük a megfelelő helyre, hamár úgyis ott van dolgunk.

Ne stresszeljük magunkat!

Nagyjából van egy kialakult képünk, hogy hogyan fog alakulni a nap. Ezért ha például el kell intéznem egy fontos telefonhívást, ami odafigyelést igényel, akkor azt a kislányom délelőtti alvásához időzítem. A boltban a bevásárlást lehet a délutáni babakocsizáshoz időzíteni. A vacsorakészítéssel várni addig, amíg apa is hazaér és átveszi a babát. Csak magunknak okozunk stresszt, ha olyankor akarunk valamit elintézni, amikor a kisbabánk is figyelmet kíván.

Gondolkodjunk előre!

Hiába van napirendünk, mindig akkor csúszik el minden, akkor nem jön ki a lépés, ha mindennek klappolnia kellene. Például ha vendégeket várunk ebédre, de pont aznap délelőtt a babának csak anyán jó kismajomként és egyszerűen nem lehet letenni. Erre mindig felkészülök és mondjuk előző este már kikészítem az alapanyagokat a konyhapultra, vagy éppen előkészítem a hozzávalókat: felkockázom vagy bepácolom a húst, felszeletelem a hagymát, kimérem a mennyiségeket. Így másnap nyerek egy bő fél órát. Előszeretettel készítek olyan fogásokat, amik úgymond maguktól is elkészülnek. Csak berakom a sütőbe és másfél óra alatt készre sülnek.

Egy nap, egy feladat!

A fejünkben cikáznak az elintézendő feladatok listája. Mennyi mindent kellene elintézni, megcsinálni. Mégis úgy érezzük, hogy ha a nap 48 órából állna, az sem lenne elég. Az én tippem az egy nap, egy feladat mottót kapta. A baba mellett minden napra tűzzünk ki egy elintéznivalót, amit mindenképpen meg szeretnénk csinálni. Például nálam a kedd az a nap, amikor az egész lakást felsöpröm és felmosom. Ez a kötelező rész, és ha van időm további takarítási feladatokra, akkor csak örülök, ha nincs, akkor egy másik nap fogom megcsinálni. Így azért úgy érzem, hogy haladtam valamit, de nem stresszelek rá, hogy nem egy tavaszi nagytakarítást végeztem a lakásban.

Vendégszerző

Vendégszerzőket keresünk: Írj tartalmat a Vous.hu-ra!

Szívesen kipróbálnád magad a Vous szerzőjeként? Eljött a te időd! Ha van egy jó témád, dolgozd fel, küldd el nekünk, és megjelenik a Vous.hu-n!  A részleteket ITT olvashatod el!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon

Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
Otthon
Ünnepi dekorációk a gyerekszobába
vous - 2022.11.16.
A felnőtteknél talán csak a gyerkőcök várják jobban az ünnepi időszakot. Ilyenkor tehát nemcsak a nappalit és a konyhát érdemes karácsonyi díszbe öltöztetni, hiszen az ő szobájukban is nyugodtan helyezzünk el dekorációkat. Az advent kezdetétől tehát már bátran tehetsz be nekik színes díszeket, készíthettek közösen az ablakra valami apróságot, így már idejében elkezdődik és tovább is tart az ünnepi hangulat.