Egyéb kategória

Gyógyíthatatlan autoimmun betegség: a lupusz tünetei

Nehéz diagnosztizálni (hiszen még dr. House is gyakran melléfogott vele), jelen tudásunk szerint gyógyíthatatlan és a kutatók egyelőre még azt sem tudják pontosan, hogy mi okozza – ez az autoimmun betegség a lupusz, amelynek érdemes megismerni a tüneteit. Ha úgy érezzük, hogy valami nincs rendben nálunk, minden esetben érdemes szakemberhez fordulni és teljes kivizsgálást kérni.

vous - 2022.04.19.
Gyógyíthatatlan autoimmun betegség: a lupusz tünetei

A betegség csak az Amerikai Egyesült Államokban másfél millió embert érint. Nagyrészük nő, hiszen autoimmun betegségről van szó, amely gyakrabban fordul elő nőnemű betegeknél. Olyannyira gyakrabban, hogy tízből kilenc esetben a lupuszos beteg épp a termékeny időszakában, 15 és 44 éves kora között van.

Ez azért is olyan szívszorító, mivel – a teljes nevén szisztémás lupus erythematosus, SLE – jelen tudásunk szerint gyógyíthatatlan, sőt a kutatók még azt sem tudják pontosan megmondani, mi okozza: néhány esetben genetikai eredetre vezetik vissza, de nem mindig tehető felelőssé az öröklődés.

Sajnos nagyon nehéz diagnosztizálni ezt a betegséget, ám ha azt érezzük, valami nem stimmel velünk, és az alábbi tünetek közül legalább három fennáll esetünkben, akkor kezdjünk el gyanakodni, és kérjünk egy teljes kivizsgálást.

 • Fogyás: ha hirtelen, minden különösebb indok nélkül sokat fogyunk, akkor annak ugyan számos oka lehet, de egyik közülük a lupusz.
 • Kimerültség: persze ki nem fáradt és kimerült? – tehetnénk fel joggal a kérdést, ám a lupuszos fáradtság nagyon más, ebben az esetben a beteg azt érzi, hogy egyszerűen nincs ereje semmihez, ólomból vannak a végtagjai, és a kedve is rossz.
 • Rossz vérkeringés: amennyiben korábban nem volt ilyen jellegű problémánk, de hirtelen azt vesszük észre, hogy gyakrabban zsibbadunk, hideg kezünk, lábunk, akkor az valami súlyosabb betegségnek is a jele lehet.

További tünetek

 • Gyomorégés
 • Megdagadt csukló
 • Bőrpír, kiütések
 • Állandósult influenzaszerű tünetek
 • Hajhullás
 • Mellkasi fájdalom
 • Vetélés
 • Fájdalmas vizelés

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.