Egyéb kategória

Fáj a hasatok? Megvan, mikor kell vele orvoshoz fordulni!

A hasfájás okai olyan szerteágazóak lehetnek, hogy érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért. Bizonyos egyértelmű eseteken túl ajánlatos egy hasi ultrahangvizsgálattal kezdeni, ahol sok mindenre fény derülhet. 

vous - 2022.04.12.
Fáj a hasatok? Megvan, mikor kell vele orvoshoz fordulni!

Sokszor könnyen beazonosíthatóak a hasfájás okai, hiszen például egy nagyobb evést követő gyomorrontás vagy az ismert refluxbetegség esetén a panaszosok általában tudják, mi okozza a gondot. Egyértelmű jelei lehetnek a vakbélgyulladásnak és az epekőnek is, ugyanakkor számos esetre csak szakorvosi vizsgálat adhat magyarázatot. Ilyen ok lehet például:

 • hasnyálmirigy-gyulladás
 • laktózintolerancia
 • gluténintolerancia
 • gyógyszermellékhatás
 • diverticulitis
 • endometriózis
 • pajzsmirigybetegség
 • fekélybetegség
 • irritábilis bél szindróma
 • bélbetegségek, – gyulladások
 • daganatos betegség

Mit lehet látni az ultrahangvizsgálaton?

A hasi ultrahangvizsgálat fényt deríthet a hasfájás okaira, az epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele – ismerteti dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang-specialistája. A vizsgálat során láthatóvá válnak az esetleges daganatos betegségek áttétei, a hasüregi folyadék és vérzések. 

Forrás:
pixabay.com

A hasi ultrahangvizsgálattal az alábbi szervek vizsgálhatók:

Máj és epe

A vizsgálat a májban felfedhet bizonyos jóindulatú változásokat és daganatokat is, amelyek kiindulhatnak elsődlegesen a májból, de gyakrabban a szervezet más helyén kialakult rosszindulatú elváltozások áttétei. Fény derülhet esetleges daganatra, illetve az epehólyagban található kőre, kövekre.

Hasnyálmirigy

A vizsgálat jól látja a hasnyálmirigy alakját, nagyságát, szerkezetét, és fel tudja deríteni az abban zajló esetleges kóros folyamatokat és azok elhelyezkedését. Nem ritkák a krónikus és akut gyulladásos betegségek, amelyek után kialakulhatnak ciszták a mirigyállományában. Az esetlegesen előforduló daganatos elváltozásokra is fény derülhet a vizsgálaton.

alvás

Szakértő válaszolt: a nőknek vagy a férfiaknak fáj többet a hasa?

A fenti kérdésre egyértelmű lehetne a válasz, de mégis sokakat elgondolkodtat a dolog. Attól, hogy a nőknek havivérzésük van, még egyáltalán nem biztos, hogy többet fáj a gyomruk és a hasuk többi része. Vagy mégis? Most a szakértő válaszolt.

A teljes cikket ide kattintva elolvashatjátok.

Vesék

Deréktáji panaszok, vizelési panaszok esetén feltétlenül indokolt a vesék ultrahangvizsgálata. A vesemedence elhelyezkedése és tágassága is jól vizsgálható. Ez utóbbit illetően fontos tudni, hogy a tágasság nem kóros-e, mert ha az, akkor a vizelet elfolyásában valamilyen akadály, kóros folyamat feltételezhető. Ilyen esetben a felmerülő okok további tisztázására is alkalmas a vizsgálat. A vesemedencében előfordulhatnak kövek, és ritkábban daganatos folyamat is kialakulhat.

Húgyhólyag

A húgyhólyag alakja, nagysága és szerkezete hasi ultrahangvizsgálattal jól mérhető, valamint megállapítható az is, hogy spontán vizelést követően a tartalma teljes mértékben, visszamaradó vizeletmennyiség nélkül képes-e kiürülni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.