Egyéb kategória

Fáj a hasatok? Megvan, mikor kell vele orvoshoz fordulni!

A hasfájás okai olyan szerteágazóak lehetnek, hogy érdemes orvoshoz fordulni a pontos diagnózisért. Bizonyos egyértelmű eseteken túl ajánlatos egy hasi ultrahangvizsgálattal kezdeni, ahol sok mindenre fény derülhet. 

vous - 2022.04.12.
Fáj a hasatok? Megvan, mikor kell vele orvoshoz fordulni!

Sokszor könnyen beazonosíthatóak a hasfájás okai, hiszen például egy nagyobb evést követő gyomorrontás vagy az ismert refluxbetegség esetén a panaszosok általában tudják, mi okozza a gondot. Egyértelmű jelei lehetnek a vakbélgyulladásnak és az epekőnek is, ugyanakkor számos esetre csak szakorvosi vizsgálat adhat magyarázatot. Ilyen ok lehet például:

 • hasnyálmirigy-gyulladás
 • laktózintolerancia
 • gluténintolerancia
 • gyógyszermellékhatás
 • diverticulitis
 • endometriózis
 • pajzsmirigybetegség
 • fekélybetegség
 • irritábilis bél szindróma
 • bélbetegségek, – gyulladások
 • daganatos betegség

Mit lehet látni az ultrahangvizsgálaton?

A hasi ultrahangvizsgálat fényt deríthet a hasfájás okaira, az epe- és vesekövek, húgyúti kövek, a különböző szervek megnagyobbodása is kimutatható vele – ismerteti dr. Szabó Andrea, az Oxygen Medical ultrahang-specialistája. A vizsgálat során láthatóvá válnak az esetleges daganatos betegségek áttétei, a hasüregi folyadék és vérzések. 

Forrás:
pixabay.com

A hasi ultrahangvizsgálattal az alábbi szervek vizsgálhatók:

Máj és epe

A vizsgálat a májban felfedhet bizonyos jóindulatú változásokat és daganatokat is, amelyek kiindulhatnak elsődlegesen a májból, de gyakrabban a szervezet más helyén kialakult rosszindulatú elváltozások áttétei. Fény derülhet esetleges daganatra, illetve az epehólyagban található kőre, kövekre.

Hasnyálmirigy

A vizsgálat jól látja a hasnyálmirigy alakját, nagyságát, szerkezetét, és fel tudja deríteni az abban zajló esetleges kóros folyamatokat és azok elhelyezkedését. Nem ritkák a krónikus és akut gyulladásos betegségek, amelyek után kialakulhatnak ciszták a mirigyállományában. Az esetlegesen előforduló daganatos elváltozásokra is fény derülhet a vizsgálaton.

alvás

Szakértő válaszolt: a nőknek vagy a férfiaknak fáj többet a hasa?

A fenti kérdésre egyértelmű lehetne a válasz, de mégis sokakat elgondolkodtat a dolog. Attól, hogy a nőknek havivérzésük van, még egyáltalán nem biztos, hogy többet fáj a gyomruk és a hasuk többi része. Vagy mégis? Most a szakértő válaszolt.

A teljes cikket ide kattintva elolvashatjátok.

Vesék

Deréktáji panaszok, vizelési panaszok esetén feltétlenül indokolt a vesék ultrahangvizsgálata. A vesemedence elhelyezkedése és tágassága is jól vizsgálható. Ez utóbbit illetően fontos tudni, hogy a tágasság nem kóros-e, mert ha az, akkor a vizelet elfolyásában valamilyen akadály, kóros folyamat feltételezhető. Ilyen esetben a felmerülő okok további tisztázására is alkalmas a vizsgálat. A vesemedencében előfordulhatnak kövek, és ritkábban daganatos folyamat is kialakulhat.

Húgyhólyag

A húgyhólyag alakja, nagysága és szerkezete hasi ultrahangvizsgálattal jól mérhető, valamint megállapítható az is, hogy spontán vizelést követően a tartalma teljes mértékben, visszamaradó vizeletmennyiség nélkül képes-e kiürülni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!