Egyéb kategória

A kriminalisztika történetének egyik legismertebb megoldatlan rejtélye: a fekete dália gyilkosság

A fekete dália gyilkosság sokáig izgatta a médiát: film, sorozat, újságcikkek tömkelege foglalkozott már a máig megoldatlan üggyel. Nem csoda, hiszen az elkövető horrorfilmbe illő, brutális kegyetlenséggel ölte meg az áldozatát, a mindössze 22 éves Elizabeth Shortot. 

vous - 2022.04.02.
A kriminalisztika történetének egyik legismertebb megoldatlan rejtélye: a fekete dália gyilkosság

A kriminalisztika történetének egyik legismertebb megoldatlan ügye a fekete dália gyilkosság. Az áldozat a 22 éves, színészi babérokra törő Elizabeth Short volt, akinek a holttestét 1947. január 15-én találták meg a Los Angeles-i Leimert Parkban. Egy helybéli, Betty Bersinger aznap reggel a környéken sétálgatott a hároméves kislányával, amikor valami szokatlanra lett figyelmes: 

először azt hitte, egy leselejtezett próbababát lát az út szélén, de rá kellett jönnie, hogy valójában egy holttest mellett áll.

Különös kegyetlenség

A fekete dália gyilkosság híre nem véletlenül járta be a világot: Elizabeth Short teste ugyanis deréknál félbe volt vágva, a nő száját pedig két oldalt egészen a füléig felvágta a gyilkos. A nő mellét és nemi szervét megcsonkították, de a holttest teljesen tiszta volt, és szinte fehér, mivel sebészi pontossággal ki volt véreztetve. Mivel a környéken nem találtak vérnyomokat, egyértelművé vált, hogy a gyilkosságot valahol máshol követte el a tettes, és csak később vitte a hullát oda, ahol aztán a járókelők rátaláltak. A halottkém később megállapította, hogy a halál oka egy fejsérülés volt, és a nőt a halála előtt arra kényszerítették, hogy állati ürüléket egyen.

Forrás:
Wikipedia, Depositphotos

A fekete dália

A nem mindennapi ügyet azonnal felkapta a sajtó, kereken egy hónapig cikkeztek aktívan a fejleményekről. Elizabethet az újságírók kezdték fekete dáliaként emlegetni, utalva a kor egyik kasszasiker krimijére, A kék dáliára – a név pedig végleg egybeforrt az üggyel.

A lapok egészen addig könnyűvérű nőként írták le az áldozatot, amíg egy nap levél nem érkezett az egyik szerkesztőségbe: a levél írója azt állította magáról, hogy ő a tettes, és helyreigazítást szeretne kérni. Állítása szerint ugyanis Elizabeth egyáltalán nem volt könnyűvérű, és a gyilkosságról is sok pontatlanság látott napvilágot – hogy bizonyítsa kilétét, azt ígérte, postázni fogja a lány személyes holmijait. Az ígért csomag hamarosan meg is érkezett: az áldozat születési anyakönyvi kivonata, személyes iratai és saját fényképei lapultak benne.

Ennek ellenére a rendőrség elakadt: egyszerűen nem bukkantak a gyilkos nyomára.

De ki volt a tettes?

Az évek során 50 ember állította magáról, hogy köze van a gyilkossághoz – de a vallomások mind hamisnak bizonyultak.

A rendőrség nagyjából 25 gyanúsítottat állított elő, ám egy ponton minden esetben elakadt a nyomozás. Közben persze újabb és újabb teóriák láttak napvilágot, de egyelőre lezáratlanul maradt az ügy.

A jelenleg leghihetőbbnek tűnő teória egy kaliforniai nyugalmazott rendőrtől, Steve Hodelltől származik. Steve azt állítja: saját apja, George Hodell volt a gyilkos. Steve kilencéves volt, amikor édesapja, a Los Angeles-i, elit közegben mozgó orvos elhagyta a családot. Az impozáns baráti körrel rendelkező férfi hirtelen, minden előjel nélkül eladta a családi villát, majd a Fülöp-szigetekre költözött – ahol visszahúzódva élt egészen 1999-es haláláig.

Steve ezután kezdett nyomozásba, mivel édesapja hagyatékában talált egy fotót, amin egy, a fekete dáliára szinte megszólalásig hasonlító nő látható. A kutatásai során több olyan következtetésre jutott, amelyek az állítását valóban alátámasztják:

  • a gyilkos kivételes sebészi ismeretekkel rendelkezett – ahogy édesapja, az elismert orvos is,
  • a hely, ahol a holttestre bukkantak 1947-ben, csak pár kilométerre volt a családi villájuktól,
  • miután édesapja a Fülöp-szigetekre költözött, Manilában hasonlóan öltek és csonkítottak meg egy nőt – a tettest pedig ott sem sikerült azonosítaniuk.

A nyomozást persze nehezítette, hogy a család korábbi birtoka már más tulajdonában áll – így Steve csak külön engedéllyel mehetett a régi villa területére. Ezt 2012-ben egy alkalommal megszerezte: akkor egy tévéműsor miatt beengedték a területre egy volt nyomozó kollégájával és annak kutyájával.

A nyomkereső kutya a kert több területén is jelzett: az ezeken a területeken vett földminta kémiai vizsgálatai pedig azt mutatták: a birtokon korábban emberi maradványokat ástak el.

Bár a rendőrség a mai napig nem zárta le a fekete dália gyilkosságot, a nyomok valóban arra utalnak, hogy George Hodell számára a gyilkolás nem volt ismeretlen tevékenység. Steve Hodell a mai napig megszállottan nyomoz, és nemrég odáig merészkedett, hogy kijelentette:

a nyomok egészen a Zodiákus gyilkosig vezetnek – azaz elképzelhető, hogy édesapja, George Hodell volt a Zodiákusként emlegetett sorozatgyilkos is.

Ajánlott cikkek