Egyéb kategória

Miért szeretjük töretlenül a sorozatokat évtizedek után is? – Szerelmi élet, hancúrozás és halál a képernyőn

Barátok közt, Szomszédok, Jóbarátok, Grace klinika. Ezek a címek mindenkinek ismerősen csengenek. A sorozatok szinte megjelenésük óta töretlen népszerűségnek örvendenek. A 80-as évek népszerű krimisorozatai után a 90-es években indultak hódító útjukra a szappanoperák és a sitcomok. Lássuk, miért is lehetnek ezek még mindig népszerűek.

vous - 2022.03.25.
Miért szeretjük töretlenül a sorozatokat évtizedek után is? – Szerelmi élet, hancúrozás és halál a képernyőn

Poirot, Miss Marple, Derrick, Kojak

Aki egy kis izgalomra vágyik, bizonyára figyelemmel követte ezen detektívek valamelyikének ügyeit. Mindegyik a maga módján tárja elénk a krimi műfaj csodálatos rejtelmeit. Poirot a maga belga eleganciájával sok nézőt csal a képernyő elé a mai napig. Szintén hatalmas népszerűségnek örvend Miss Marple, aki sok az ő korosztályhoz tartozó nőben keltheti fel a vágyat, hogy különböző ügyekben fényt derítsen egy-egy titokra.

Derrick, Kojak és Columbo detektívtörténetei, bár kezdenek feledésbe merülni, néhány tévécsatornán egyesek a mai napig újra és újra megnézik az epizódokat, felidézve a 70-es évek hangulatát a ballonkabátokkal és a „Kojak nyalókával”.

Peter Falk (Columbo)

Peter Falk (Columbo)
Forrás:
Instagram

Szomszédok

Szintén legendás sorozat volt a Szomszédok. A 80-es években teleregényként indult sorozat a szocialista életmódot kiválóan tükrözte. Sok izgalmat nem ígért a nézőknek, de betekintést nyerhettünk Lenke néniék és Vágásiék hétköznapjaiba.

A Szomszédok 1999-ig futott, ám 1998-tól már népszerűségben jócskán felülmúlta az induló Barátok közt.

A Grace Klinika, Vészhelyzet

Bár mi magunk sosem szeretünk betegek és kiszolgáltatottak lenni, úgy tűnik, nézni annál inkább szeretjük. A Grace klinika és a nagy elődje, a Vészhelyzet sikeres kórházi sorozatok, amelyekben minden egyes epizódnál valaki életéért izgulhatunk az utolsó pillanatig. 

Jóbarátok

A 90-es és 2000-es évek egyik legsikeresebb sorozata a Jóbarátok volt. Milliókat mozgat meg napjainkban is, hiszen a tévéadókon és az interneten elérhető filmes platformokon is elérhető. De mitől volt ilyen sikeres? Valószínűleg mindenki tudott azonosulni valamelyik karakter helyzetével, személyiségével vagy cselekedeteivel, így aztán valamelyik jóbarát mindenki szívéhez hozzánőtt. Ez a sorozat a divatra is óriási hatást gyakorolt. Rachel egyik frizurája például rendkívül népszerű lett az egész világon. Sokan a fodrásztól is „Rachel frizurát” kértek.

Török és Latin-Amerikai szappanoperák

Ki ne hallott volna már Szulejmánról, Pauláról és Paulináról vagy Marichuyról? Ezek a szappanoperák világszerte sikert vívtak ki maguknak. Bár a színészi játék sohasem volt a legbravúrosabb, a cselekmény mégis milliókat vonzott a képernyők elé.

A botrány, a szenvedély és az összevissza kufircolás elég vonzó volt ahhoz, hogy ezek a sorozatok a mai napig sikerrel fussanak a legnagyobb tévécsatornákon is.

Barátok közt, Jóban Rosszban

Ezen címek hallatán mindenkinek már a főcímdalok és a szereplők is beugranak. Magyarország két legnépszerűbb sorozatáról van szó. A több mint 20 évet és több mint tízezer epizódot megélt Barátok közt képes volt szinte végig főműsoridőben maradni. A Berényi család botrányai, Laci és Gizi kalandos története és Magdi anyus hozzánőtt az ország szívéhez, így sokan sajnálhattuk, amikor véget ért a sorozat.

Barátok közt

Barátok közt
Forrás:
Instagram

A Jóban Rosszban a Barátok közt konkurenciája lett. 2005-ös indulása óta szintén elég nagy sikernek örvendett, bár ezt a sorozatot is elérte a vége, és már az utolsó részeket leforgatták. Jellegében hajaz a Grace Klinikára és a Vészhelyzetre, hiszen a fő helyszín itt is egy klinika, de a történet bonyolultabb és több szálon fut.

Láthatjuk tehát, hogy minden sorozatnak megvannak a maga értékei és okai arra, hogy nézzük őket. Az embereket jobban megérinti, ha egy szereplő életét évadokon keresztül követheti, mintha csak egy kétórás film erejéig. Valószínűleg ebben rejlik a sorozatok népszerűsége, és ezzel dolgoznak a mai rendezők is. 

Címkék: #retro #sorozat #tévé
Ajánlott cikkek