Egyéb kategória

Drasztikus módon növekedett az ikerszülések száma

Alig van olyan ember a földön, akinek egy csecsemő láttán ne állna mosolyra a szája. Főleg akkor, ha kettő is van belőlük. A legújabb kutatások szerint pedig ez egyre gyakrabban előfordul, mivel egyre több az iker.

vous - 2022.03.23.
Drasztikus módon növekedett az ikerszülések száma

Az ikerszületések száma csaknem megduplázódott a gazdagabb országokban az elmúlt 40 évben – legalábbis a legújabb adatok erről árulkodnak. Angliában és Walesben például 1975-ben ezer szülés 9,9%-a lett végül iker, míg ez a szám 2011-re 16,1%-ra nőtt – írja a Daily Mail. A tudósok szerint ez a különböző kezeléseknek köszönhető, és annak, hogy a nők egyre későbbi korban vállalnak gyermeket.

Forrás:
giphy.com

A testen kívüli megtermékenyítés, vagyis a lombikprogram és a különböző nőgyógyászati módszerek segíthették azt, hogy nőjön az ikerszülések száma. Ezzel együtt viszont nőtt az átlagéletkor is, amikor a nők gyermeket vállalnak. Fontos az is, hogy az ikrek sokkal törékenyebbek, mint más babák. Kisebb súllyal születnek, komplikációk is felléphetnek a szülésnél, illetve sajnos sokkal gyakoribb náluk a koraszülés és a halva születés.

Az ikerszülések negatív hatással lehetnek a szülőkre is, mivel sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki az anyánál a cukorbetegség és a szülés utáni depresszió, de még a válások száma is megnövekedhet.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
Világ
EFOTT fesztivál: 4 nap, 6 színpad, több mint 100 fellépő a nyár legnagyobb egyetemi buliján
vous - 2023.06.05.
A törökországi földrengésben érintett hallgatókat is vendégül lát idén az EFOTT fesztivál – jelentette be Dr. Hankó Balázs Zoltán felsőoktatásért felelős államtitkár a rendezvényt beharangozó sajtóeseményen. Elhangzott: az EFOTT az egyetemisták fesztiváljaként a 18-29 éves korosztály egyik legkedveltebb nyári programja. A rendezvény sokszínű zenei kínálatának köszönhetően a középiskolásoktól az egyetemistákon át minden korosztály megtalálhatja a számára legizgalmasabb előadókat, 6 színpadon több mint 100 fellépőt. Július 12. és 16. között többek között a VALMAR, a Wellhello, Dzsúdló, a Halott Pénz, a Follow the Flow, ByeAlex és a Slepp, Azahriah, Majka, a Blue, a La Bouche és a Culture Beat is koncertezik a Velencei-tó partján. A fesztivál nappali programjait összefogó UNIversumba idén rekordszámú felsőoktatási intézmény jelentkezett. A programok középpontjában a kultúra, az egészséges életmód, a digitalizáció és a fenntarthatóság áll majd.

Otthon

Milyen tolóajtók közül választhatunk?
Otthon
Milyen tolóajtók közül választhatunk?
vous - 2023.06.01.
Az emberek többsége olyan lakásra vagy házra vágyakozik, ahol valóban otthonra találhat. A modern lakberendezési irányzatokban a praktikus, esztétikus és energiahatékony lakberendezés kiemelten fontos, de gyakran szembesülünk a hely szűkösségével. Az alábbiakban néhány megoldást tekintünk át, amelyek egyszerűbbé és modernebbé változtatják mindennapjainkat, miközben a lakásunk is letisztultabb megjelenést kap.