Egyéb kategória

Drasztikus módon növekedett az ikerszülések száma

Alig van olyan ember a földön, akinek egy csecsemő láttán ne állna mosolyra a szája. Főleg akkor, ha kettő is van belőlük. A legújabb kutatások szerint pedig ez egyre gyakrabban előfordul, mivel egyre több az iker.

vous - 2022.03.23.
Drasztikus módon növekedett az ikerszülések száma

Az ikerszületések száma csaknem megduplázódott a gazdagabb országokban az elmúlt 40 évben – legalábbis a legújabb adatok erről árulkodnak. Angliában és Walesben például 1975-ben ezer szülés 9,9%-a lett végül iker, míg ez a szám 2011-re 16,1%-ra nőtt – írja a Daily Mail. A tudósok szerint ez a különböző kezeléseknek köszönhető, és annak, hogy a nők egyre későbbi korban vállalnak gyermeket.

Forrás:
giphy.com

A testen kívüli megtermékenyítés, vagyis a lombikprogram és a különböző nőgyógyászati módszerek segíthették azt, hogy nőjön az ikerszülések száma. Ezzel együtt viszont nőtt az átlagéletkor is, amikor a nők gyermeket vállalnak. Fontos az is, hogy az ikrek sokkal törékenyebbek, mint más babák. Kisebb súllyal születnek, komplikációk is felléphetnek a szülésnél, illetve sajnos sokkal gyakoribb náluk a koraszülés és a halva születés.

Az ikerszülések negatív hatással lehetnek a szülőkre is, mivel sokkal nagyobb valószínűséggel alakul ki az anyánál a cukorbetegség és a szülés utáni depresszió, de még a válások száma is megnövekedhet.

Ajánlott cikkek