Egyéb kategória

„Végy egy csomag leveles tésztát…” – a lusta konyhatündérek alapanyaga

Mától, ha azt hallom bárkitől, hogy leveles tészta, csak az a szó jut eszembe róla, hogy addiktív. De tényleg. Amióta megvettem életem első előkészített leveles tésztáját, és elkészítettem életem első péksüteményét belőle, azóta beszippantott a levelestészta-univerzum. 

vous - 2022.02.08.
„Végy egy csomag leveles tésztát…” – a lusta konyhatündérek alapanyaga

Az egyedüli süti, ami túlélte az eddigi próbálkozásaimat, az a muffin volt, illetve a leveles tészta. Ennek a kettő finomságnak még egy rendkívül nagy pozitívuma van amellett, hogy finomak: ha netalántán mégis sikerülne odaégetnetek őket, akkor sem órák munkáját dobjátok a kukába.

Az a bizonyos első recept

végy egy csomag leveles tésztát…

Nos, igen, sokatokban ellenérzést válthat ki ez a mondat, hiszen fenntartásaitok lehetnek a bolti verzióval szemben, de ne féljetek tőle!

Egy házi leveles tésztát százszor hajtogatni kell, közben órákat pihentetni is kell, másfél nap munka. Manapság már elég jó minőségűeket lehet kapni a boltban, frissen és fagyasztva is, még vajasat is, szóval nem mindegyik margarinos.

Érdemes belőle mindig tartani otthon, mert a villámpitéktől az aprósüteményig, sós és édes, rétes, lepény, batyu, sajtos rúd, bármi készülhet belőle.

Az én receptem úgy folytatódik, hogy a tésztát terítsétek ki, a felét kenjétek meg alaposan mogyorókrémmel, hajtsátok rá a másik felét, majd vágjatok belőle csíkokat. Egy tésztalapból hat darab csiga jön ki, amit úgy tudtok elkészíteni, hogy a tésztákat addig csavarjátok spirálosan, míg csigává nem kunkorodnak. Sütőpapíron 10-15 perc – sütőtől függően –, süssétek készre, előtte kenjétek le alaposan tojással. Porcukorral tálalhatjátok.

Objektum doboz

Persze a leveles tésztában az a jó, hogy tényleg bármi készülhet belőle, a ti ízlésetekhez igazítva, így hoztam pár receptet nektek édesség utáni sóvárgós pillanatokra, vendégváró falatoknak, de még születésnapokra is.

Sós leveles croissant 

A leveles croissant az egyik legjobb dolog, ami készülhet egy leveles tésztából, mivel szinte bármivel megtölthetitek, akár édesen és sósan is készíthetitek. Ha sós töltelékre vágytok, akkor ez a baconnel és sajttal töltött recept biztosan ízleni fog nektek, amit a rászórt mák bolondít meg. Nagyon izgalmassá teszi a kifliket, ahogyan a pörkölt mákszemek finoman roppannak a fogak alatt. Próbáljátok ki, a receptet itt találjátok hozzá!

Forrás:
Kard Éva

Lazac leveles tésztában

Ha esetleg főtt ételbe csempésznétek be a leveles tésztát, semmi akadálya! Ezzel a leveles tésztába burkolt lazaccal csak elégedettek lesztek: finom, tutibiztos, gyors és mégis izgalmas recept!

Forrás:
Depositphotos

Ropogós, szőlős joghurttorta

A készen vásárolható leveles tésztának köszönhetően egyszerűen megsüthetitek a ropogós tortalapokat, majd a tortaformában a szőlős joghurtkrémmel rétegezve kerül be pár órára a hűtőbe. Ezután már csak türelmesnek kell lennetek, márpedig a ropogós tészta és a habkönnyű töltelék minden várakozást megér. A szupergyors receptet itt találjátok.

Forrás:
Kard Éva

Paradicsomos-pestós levél

Ennek a finomságnak a neve az is lehetne, hogy a csodaszép és illatos bazsalikom találkozása a napérlelte piros paradicsommal. A friss bazsalikomból pillanatok alatt egy finom pestót varázsolhattok, amit majd az előkészített tésztákra kanalazhattok. Ezután már csak meg kell pakolnotok a vékonyra vágott paradicsomszeletekkel, illetve meg kell szórnotok őrölt, friss borssal. A pontos receptért ide kattintsatok!

Forrás:
iStock

Szerelmeslevél

Már a neve is mesés! Az sms, az e-mail és a közösségi média korában nehéz elképzelni, hogy hajdanán egy süteménnyel is lehetett üzenni, mégpedig szerelmet. Vagyis dehogy: ma is lehet! A békebeli, borítékra emlékeztető sütemény, ami édes üzenetet rejt, nem is lehet más, mint szerelmeslevél! Ha ezzel a finomsággal töltitek meg itt, akkor a szerelmetek a lábaitok előtt fog heverni. Nemhiába mondják, hogy a pasit a gyomrán keresztül kell megfogni…

Forrás:
iStock
Ajánlott cikkek