Egyéb kategória

Szivárványvihar és más őrültségek, amelyekre a Föld képes

Az időjárásnak vannak íratlan szabályai, amelyek a fejünkben élnek. Ilyen például, hogy a sivatag az forró és száraz. Sajnos ezek a törvények egyre sűrűbben fordulnak a fejük tetejére az ember által felgyorsított klímaváltozás hatására.

vous - 2022.05.08.
Szivárványvihar és más őrültségek, amelyekre a Föld képes

Egyre gyakrabban dőlnek meg a meleg- és csapadékrekordok szerte a bolygónkon, amiknek a következtében egyre gyakoribbak a perzselő aszályok, pusztító árvizek és romboló viharok. Illetve olyan jelenségek, amelyek nem veszélyesek, csak nagyon meglepőek és aggasztóak.

Hó a Szaharában

szivarvanyvihar

Elképesztő látvány!
Forrás:
livescience.com / Karim Bouchetata

Tavaly januárban lehet, hogy itthon nem volt fehér a táj, de meglepő módon, a Szaharában igen. Bár a magyar havakhoz hasonlóan ez is egy nap alatt elolvadt a perzselő sivatagi napon.

Grönlandi erdőtüzek

Objektum doboz

Grönland felszínének hetvenkilenc százalékát gleccserek borítják. Ez olyan sok jéggé fagyott víz, hogyha elolvadna a világ tengerszintje, több mint hét méterrel megemelkedne. Ilyen környezetben meglepő, hogy 2017-ben több erdőtűz is kitört Grönlandon.

A legforróbb legalacsonyabb hőmérséklet

Amikor a napi hőmérsékletről van szó, akkor azt is fel szokták tüntetni, hogy mennyi volt a legalacsonyabb, ez jellemzően az éjszakai. Nos, 2018. június 26-án az ománi Khasab városában megdőlt ennek a rekordja. Aznap a leghidegebb hőmérséklet 42,6 Celsius fok volt a környéken.

Szivárványvihar

Objektum doboz

Tavaly augusztusban olyat láttak a  texasiak, amit kevesen fognak életükben: szivárványt és tornádót egyszerre. Valószínűleg a látvány nehezen tudta kárpótolni azokat, akiknek anyagi kárt okozott a forgószél.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon