Egyéb kategória

Ezért fontos, hogy rendszeresen járj nőgyógyászati szűrésekre

Az egészségünk rendszeres odafigyelést igényel, hiszen ennek lelkiismeretes betartásával előzhetjük meg a rövid- és hosszú távú betegségek kialakulását, illetve szervezetünk leépülését. Az elmúlt két évben a járvány kirobbanása óta sajnos még fontosabb lett, hogy ne feledkezzünk meg a szűrésekre járásról és a háziorvosunk félévenkénti látogatásáról sem. A koronavírus szó szerint átírta az életünket, és nagy valószínűséggel még jó sokáig alkalmazkodnunk kell ehhez az életformához, amely minden eddiginél nagyobb óvatosságra int, ha a saját és a szeretteink közérzetéről és egészségéről van szó. Éppen ezért ne vegyük félvállról a kivizsgálásokat!

vous - 2021.11.10.
Ezért fontos, hogy rendszeresen járj nőgyógyászati szűrésekre

Mi történik egy nőgyógyászati vizsgálaton?

Egy nőgyógyászati szűrésen a méh, a méhnyak, a petefészkek és a hasi rész betegségeit lehet kiszűrni. Ezeken a vizsgálatokon derülhet ki, hogy fennáll-e gyulladás, fertőzés, esetleg nemi betegség, mióma vagy rák. Illetve ezek megállapításával lehet pontos diagnózist és kezelési tervet készíteni. Természetesen, ha nemcsak alkalmanként, hanem évente vagy félévente iktatjuk be napirendünkbe ezeket a szűréseket, jó eséllyel megelőzhetjük ezek kialakulását.

Mi a mióma?

A mióma jóindulatú daganat, amelyet gyakran méhizomdaganatnak is neveznek. A mióma terhesség alatt kb. minden 10. kismama számára okoz problémát, de mivel nem mindig észlelik a várandósság során, ezért pontos adatot nem tudni, hogy hány kismamát érinthet az általában ártalmatlan izomtumor.

Mit ellenőriz az orvos, és melyek a leggyakoribb vizsgálatok?

A nőgyógyász a panaszaink és a kórelőzményünk szem előtt tartásával lát hozzá a vizsgálatokhoz. A konzultációt többféle vizsgálati módszer követi. A has felső- és alsó részeit alaposan áttapogatva a külső nemi szerveket és a végbélnyílást nézi alaposan meg egy speciális orvosi eszköz segítségével, amellyel a hüvelyt és a méhszájat tárja fel. Ezt követően vesz kenetet a citológiai mintavételhez a méhnyak nyálkahártyájáról. Az orvos ezután egy bimanuális, vagyis két kézzel végzett vizsgálatot hajt végre a betegen, aki a hüvely és az alhas enyhe nyomásával próbál fényt deríteni a lehetséges problémára. Általában hasi- és hüvelyi ultrahangra is sort szoktak keríteni, amelyek láthatóvá teszik a kismedencei szervek alapos és részletes vizsgálatát.

Végül kiegészítésképp a doktor mellvizsgálatot is szokott végezni, amely során végigtapintja a két emlőt és a hónalj területét. A vizsgálatok eredményét, ha nem is egyből, de viszonylag gyorsan fel tudja állítani a kapott eredményekből, amelyek segítségével elkészülhet a kezelési terv.

Forrás:
canva.com

Miért fontos, hogy rendszeresen járj nőgyógyászati szűrésekre?

Az elmúlt évtizedekben a különböző nemi betegségek, a veszélyeztetett terhességek és az enyhébb, illetve súlyosabb miómák kialakulása miatt elengedhetetlen, hogy félévente ellátogassunk a nőgyógyászhoz. De ha ezek nem voltak elég meggyőző érvek, akkor íme egy hatásos lista, hogy már holnap bejelentkezzünk az orvosunkhoz biztos, ami biztos alapon:

1. Időben felismerhetők a betegségek!

Napjainkban a megelőzés lett az egyik legfőbb cél, amelyre nagyszerű lehetőséget biztosítanak a technikailag is fejlett vizsgálatok. Ezek segítségével felismerhetőek a különböző betegségek és a nemi fertőzések, de a a terhességre is fényt derítenek.

2. Megbizonyosodhatunk a probléma létéről!

Sokszor a legkisebb fájdalmat is bajnak érezzük, ami nem feltétlen jelenti a legrosszabbat, ugyanakkor egy nőgyógyászati szűrés és vizsgálat elvégzésével valóban tudomást szerezhetünk a valós vagy valótlan problémáról. Jobb félni, mint megijedni, amit az orvosaink is sokszor hangoztatnak. Akár gyermekáldásról, akár egy kisebb fertőzésről vagy rákról van szó, minél előbb megbizonyosodunk arról, mi is a fennálló helyzet, annál gyorsabban tudjuk eldönteni az orvosunkkal, mitévők legyünk.

3. Kérdezd az orvost!

Ne féljünk kérdezni a szakorvosunktól, hiszen sok esetben a kérdéseink is segíthetik a munkáját. Az internet és az öndiagnosztika helyett pedig egy sokkal pontosabb és valós szakmai háttérrel támogatott véleményt kapunk, ami eloszlatja a kételyeket.

Mikor keressük fel azonnal a nőgyógyászt?

A túlságosan erős és fájdalmas menstruáció sok szempontból lehet intő jel, ugyanis utalhat endometriózisra, de miómára is. A ciklusok közti vérzést se vegyük félvállról, mert bár legtöbbször stressz váltja ki, jelenthet akár méhszájsebet és daganatot is. Gyakori probléma lehet a hüvelyváladékozás, illetve annak szagának és színének megváltozása is. Ez lehet gombás és bakteriális fertőzés, de a méhnyakrák egyik jele is lehet. Sok nő fordul orvoshoz a fájdalmas együttlétek miatt, vagyis amikor a szexuális élmény inkább rémálom, semmint kellemes időtöltés. Ezt kiválthatja hüvelyszárazság, rendellenesség vagy fertőzés is.

Akár van bajunk, akár nincs, mindenképp iktassunk be időközönként egy alapos nőgyógyászati vizsgálatot, amellyel sokat tehetünk az egészségünk megőrzéséért. Így a méhnyakrák és az egyéb, kisebb-nagyobb súlyú betegségek is időben kezelhetők, továbbá a mióma terhesség alatt is kiszűrhető.

Ajánlott cikkek