Egyéb kategória

Ezért érte meg egy időre elhagyni a hazámat

Ha valaha eljátszottál a gondolattal, hogy egy félévet egy külföldi egyetem hallgatójaként tölts, akkor ez egy jel, hogy ne habozz tovább! Erasmusszal külföldre menni egy félévre fiatalok sokaságának bakancslistás, a nagy tervek azonban sokszor csupán tervek maradnak - melós pályázási folyamat, Covid vagy éppen szimpla utolsó pillanatban beálló para riasztja vissza a delikvenst valami olyasmitől, amelynek potenciálisan élethosszig tartó hatásai lennének - íme néhány, amiről nem érdemes elszalasztanod!

vous - 2021.12.27.
Ezért érte meg egy időre elhagyni a hazámat

Az Erasmus-programmal külföldön töltött félévet sokan sokféleképpen éljük meg – a tapasztalat minősége nagyban függ a választott országtól, egyetemtől, az emberektől, akik ilyenkor az életünk napi részévé válnak egy időre – szóval kétségtelenül soktényezős kérdés, hogy mit mesélünk majd a családnak a hazaérkezés után. Az Erasmus-félév hosszútávú hatásai azonban ennél sokkal egységesebbnek ígérkeznek hallgató és hallgató között – íme néhány, amiért tutira hálás leszel magadnak!

Önállóság felsőfokon

Egy teljes félévet totál egyedül egy másik országban tölteni, ahova egyedül utazol, majd a boldogulásodért is te felelsz, baromi ijesztő, azonban hosszú- és rövid távon is megéri. Ekkora lépés a komfortzónából akaratlanul is a határozottság új szintjére fog emelni, ami aztán nem fog elmúlni, mikor a repülőd újra Budapesten landol, így mindig kamatoztatni fogod, amit akkor tanultál, mikor körülötted senki nem beszélt magyarul, na meg anyuék sem csak egy telefonhívásra voltak.

Nemzetközi kapcsolatok

A határozottság mellett az Erasmus nyitottságra is kényszeríti az embert – hacsak nem az a terv, hogy minden péntek estéd a szobádban töltsd, vagy egyedül ücsörögj az egyetem menzáján – így nagy valószínűséggel több nemzetközi kapcsolatra is szert tehetsz egy ilyen félév során, akikkel aztán nem kell, hogy örök búcsút intsetek a hazamenetelkor. Napjainkban a távolság nem kifogás egy barátság megszakítására, ami aztán akkor is szuper lesz, ha szívesen kipróbálnád, milyen is az élet például Párizsban – és már egy barátnőd is van a francia fővárosban.

Életre szóló kapcsolatokat alakíthatsz ki utazásod során.

Forrás: Unsplash

Magabiztos nyelvtudás

Suliban, alkalmanként turistaként, hébe-hóba turistákkal angolul (vagy egyéb nyelven) beszélni, vagy az adott nyelvet minden nap használni: két teljesen külön kategória, ami olyasmi magabiztosságot és nyelvismeretet fog nyújtani, amit előtte aligha tapasztaltál. Nyelvtudástól függően lehet, hogy döcögős a kezdet, azonban a kényszer nagy úr, a cirka öt hónap pedig bőven elég a meglévő nyelvismeret felextrázásához, vagy egy új nyelv alapjainak elsajátításához.

Kinyílt látókör = kinyílt világ

Az Erasmus-félév határozottan felnyitja az ember szemét néhány előtte nem túl egyértelmű tényre, mégpedig, hogy a világ sokkal szélesebb, mint a városka, ahonnan származol, sőt, még Budapestnél is – ez a félév nagy valószínűséggel olyan ötleteket és vágyakat ébreszt fel, amelyek előtte meg sem fogalmazódtak – mi lenne, ha máshol végezném a mestert? Megtanuljak egy másik nyelvet? Valójában mi tart vissza attól, hogy az álomvárosomban is kipróbáljam magam? A válaszokat már magadnak kell megkeresned, de egy tuti: egy ekkora váltás olyan hosszú távú változásokat és sikereket hozhat, amikre a legvadabb álmaidban sem gondoltál előtte.

Hegedűs Eszter

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
Világ
Szuperhősök a kertemben: Itt az ideje segíteni nekik!
vous - 2023.03.11.

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, milyen fontos a méhek jelenléte a bolygónkon, hiszen ez az egyetlen rovar a világon, ami képes ételt előállítani az ember számára is, ami nem más, mint a jól ismert méz – írja Zsuzsanna, aki a VOUS vendégszerzői felhívására küldte be írását. A következő sorokban Pálfy Zsuzsanna cikkét olvashatjátok.

Otthon

Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
Otthon
Matracvédő franciaágyra? Nem probléma, hiszen nagy méretben is kapható!
vous - 2023.03.16.
A vízhatlan matracvédő megóvja a baba és kisgyermek ágyának a matracát a nemkívánatos foltoktól. De mi a helyzet a nagy méretű ágyakkal? Sok esetben ugyanis együtt alszik a kicsi a szülőkkel vagy hajnalban, ha felébred, bemászik a szülői ágyba. Szerencsére nagy, 180x200 és 200x200 cm-es méretben is elérhető a matracvédő, így nem történik semmi probléma, ha nem ébred fel a gyermek arra, hogy pisilni kell. A szobatisztaságra való szoktatáskor ez előfordul, így jobb felkészülni rá és megelőzni a bajt.