Egyéb kategória

Hörcsögöt szeretnék karácsonyra!

Közelednek az ünnepek, ilyenkor pedig rengeteg gyermekben fogalmazódik meg a gondolat, hogy szeretné megkapni élete első háziállatát. Sok szülő a törpehörcsög mellett dönt, hiszen gondozása egyszerű, nem igényel speciális hozzáértést, és tartási költsége is alacsony. Igen ám, viszont sokan nem gondolnak bele abba, mennyi mindent el lehet rontani egy ilyen apró állat tartása és táplálása során is. Mint minden állatnál, a törpehörcsögnél is figyelembe kell vennünk, hogy hogyan tartsuk megfelelően. Amennyiben nálunk is törpehörcsög fog a fa alá kerülni, ezt a cikket mindenképpen érdemes elolvasnunk!

vous - 2021.11.29.
Hörcsögöt szeretnék karácsonyra!

A törpehörcsög csak és kizárólag egyedül tartható! Az azonos nemű hörcsögök az ivarérés után akár végzetesen is megsebesíthetik egymást, állandó verekedések és veszekedések alakulhatnak ki. Különböző neműek esetében pedig a nőstény folyamatosan vemhesülhet, ami nagyjából havonta egy alomnyi hörcsögbabát eredményezhet. A szünet nélküli vemhesség lassan végkimerülésbe taszítja a nőstényt, így semmiképp se szaporítsunk!

A felszerelés alapja maga a lakhely.

A felszerelés alapja maga a lakhely.
Forrás:
https://www.facebook.com/horcsogmentes

A felszerelés alapja maga a lakhely: ez lehet ketrec, terrárium, műanyag tárolódoboz vagy bútorlapokból épített lakhely. Bármelyiket is választjuk, fontos, hogy minimum 3.000 cm2 alapterületű legyen, például 60*50 vagy 100*30 cm alapterületű. Ha a hörcsög lakhely teteje nyitott, legalább 40 cm magasat válasszunk, így a lakó biztosan nem tud majd megszökni.

Hörcsögkerék

Hörcsögkerék
Forrás:
A felszerelés alapja maga a lakhely

A hörcsögkerék elengedhetetlen része egy hörcsög életének, viszont közel sem mindegy, hogy milyet választunk. Törpehörcsög számára minimum 20 cm átmérőjű kereket vásároljunk. Felmerülhet a kérdés, hogy miért is kell ekkora. Nagyon fontos, hogy hörcsögünk egyenes háttal tudjon futni kerekében anélkül, hogy fejét felfelé tartaná. Ellenkező esetben a gerinc folytonos feszített tartása miatt fájdalmai lehetnek. A megfelelő méret mellett a teli futófelület legalább ilyen fontos. A rácsos kerék nagyon veszélyes tud lenni: talpfekélyt, de akár lábtörést is okozhat. Mellőzzük a rácsos kerék használatát, és a felelős állattartás értelmében zárt futófelületűt szerezzünk be!

Zsákmányállat lévén nagyon fontos hörcsögünk számára, hogy el tudjon vonulni napközben egy biztos kuckóba, házba pihenni. A piacon széles választékkal találkozunk. Figyeljünk arra, hogy a ház bejárata legalább 5 cm átmérőjű legyen, hogy elkerüljük kedvencünk beszorulását. Részesítsük előnyben a természetes anyagokból készült búvóhelyeket (széna, fa, kerámia), hogy minél természetesebb környezetet biztosítsunk kedvencünk számára.

Sokan nem tudják, de az alapfelszerelések közé tartozik a csincsillahomok is. Ebben tisztítja a bundáját, emiatt pedig elengedhetetlen az egészséges szőrzethez. A hörcsög ezt használhatja toalettként is, ilyenkor érdemes 2 tálkába tenni a homokot. Így várhatóan az egyiket fürdésre, a másikat pedig toalettként fogja majd használni.

Az alom kiválasztásánál figyelembe kell vennünk kedvencünk eredeti élőhelyét: itt vadon élő társai saját maguk által ásott járatrendszerekben élnek. Így fontos, hogy az ásás iránti vágyát háziállatként is kiélhesse. Alomként válasszunk lehetőleg pormentes, szagtalan fa-, kender-, len vagy papíralmot. Ezekkel minél vastagabban almozzunk, ha tehetjük, 10-15 cm-ben! Hörcsögünk járatok ásásával fogja meghálálni ezt.

Az olajos magoknak egyetlen hörcsög sem tud ellenállni

Az olajos magoknak egyetlen hörcsög sem tud ellenállni
Forrás:
https://www.facebook.com/horcsogmentes

Utolsó sorban pedig kelleni fog egy itató és egy etetőtál is. A népszerű tévhittel ellentétben a hörcsögnek is szüksége van friss ivóvízre. Csak pár cseppet iszik egy nap, de ez számára létfontosságú. Erre a célra választhatunk golyós itatót vagy akár egy nehezebb kerámiatálat is. Az etetőtálba naponta 1 teáskanálnyi hörcsög magkeverék kerüljön, és biztosítsunk mellé zöldséget is. Fehérje gyanánt néhány naponta kínáljuk szárított rovarokkal. Néha pedig adhatunk neki nassolnivalót is, az olajos magoknak egyetlen hörcsög sem tud ellenállni.

Ha a fentieket szem előtt tartjuk, hörcsögünk biztosan szép és boldog életet fog élni velünk. Döntsünk felelősen, és állatot átgondoltan ajándékozzunk szeretteinknek! A cikk a Hörcsögmentés (Együtt a Kisállatokért Alapítvány) segítségével készült.

Ajánlott cikkek