Egyéb kategória

Női hobbik: kötés-horgolás, ez az ami hasznos és megnyugtat

Életünkben számos hobbi lehetőség van, de nehéz megtalálni a megfelelőt. Sok lehetőség létezik, előfordulhat, hogy egyes nőknél nincs olyan hobbi, ami lekötné őket, de ha van igény, nem árt tudni, hova nyúljunk. Mi segítünk a választásban, sorozatunkban ajánlunk olyan időtöltéseket, amikkel hasznosan lehet kikapcsolódni.

vous - 2021.10.11.
Női hobbik: kötés-horgolás, ez az ami hasznos és megnyugtat

Olyan hobbit érdemes kitalálni magadnak, ami leköti a kezedet és az elmédet egyszerre. Minden, ami kézimunka, jöhet, az még jobb, ha közben számolni is kell fejben. Pont ilyen a kötés vagy a horgolás, amiről már a kutatók is megállapították, hogy olyan tevékenysége az agynak, mint a testnek a jóga. Ellazít, a negatív információkkal túlterhelt elmét megnyugtatja, és még reményt is ad a bizonytalanságban.

Természetesen bármilyen olyan hobbi megteszi, ami az ismétlődésre épít. A kötés és a horgolás relaxációs ereje abban van, hogy ugyanazokat a mozdulatokat kell ismételni, miközben koncentrálsz, hogy el ne téveszd a szemeket. Ráadásul fejben számolod is, hol tartasz, így nem marad hely az agyadban a szorongó gondolatoknak, márpedig jelen helyzetben pont erre van szükség. De ugyanezt a hatást elérheted varrással vagy akár színezéssel is, a figyelem fókuszálása a lényeg, hogy valami (ami nem ártalmas az egészségedre) elterelje a stresszes gondolataidat.

Minden kétkezi hobbinak az az eredménye, hogy gyors, pozitív visszajelzést kap az agy, miközben csinálod. A horgolás, kötés esetében adott a káosz, azaz csupán egy gombolyag fonalad van, amiből aztán rendezettséget kreálsz a mozdulataiddal, azaz lesz belőle egy takaró vagy állatfigura. Olyan sikerélmény ez az agyadnak, amitől kisimulnak az idegeid, felszabadulnak az endorfinhormonok, jó hatással van az önbizalmadra és hangulatodra. Határozottan ajánlott tevékenységek szorongás és bizonytalanság ellen.

Ajánlott cikkek