Egyéb kategória

Titkok a nevek mögött: miért fontos, hogyan hívnak?

Az, hogy hogyan hívnak minket, sok dolgot meghatározhat. Van, aki örökli, van, akinek a szülei hónapokig keresgélik a megfelelő nevet, és olyanok is járnak közöttünk, akikre ránéztek a szüleik és egy hirtelen, ám tökéletes nevet választottak neki. 

Tarts velünk, mert itt és most körbejárjuk a nevekkel kapcsolatos összes fontos információt! Várjátok éppen születendő gyerkőcötöket? Nos, akkor véletlenül se kattints sehova!

vous - 2021.09.17.
Titkok a nevek mögött: miért fontos, hogyan hívnak?

Egy vagy két keresztnév?

Sokan vannak, akik nem egy névvel mennek haza szüleikkel a kórházból. Egy kisbaba elnevezésére minden országban más-más szabályok vonatkoznak. Van, ahol a gyerek mindkét szülője vezetéknevét megkapja, sőt olyan ország is, ahol az a természetes, ha az édesanya nevét kapja a kicsi. Hazánkban három kombinációban kaphatja meg a vezetéknevét a baba: megkaphatja az édesanyjáét, az édesapjáét vagy mindkettőjükét.

A keresztnév választásáról mindenkinek más a véleménye. Sokan feleslegesnek gondolják azt, hogy két keresztnevet kapjon valaki, sőt nem egy olyan családdal is találkozhatunk, ahol az egyik testvérnek van, míg a másiknak már nincs második neve.

Miért érdemes két nevet adni? Nos, két keresztnévvel a gyerek előtt áll, hogy melyiket választja, mikor felnő. Két keresztnévvel egy rokontól örökölt név mellé kaphat egy “saját” nevet is. 

Mikor van a szeretted névnapja?

Minden családban más-más szokások ölelik körbe a névnapokat. Van, aki tartja, van, aki nem. Az online és a nyomtatott naptárak is tartalmazni szokták a névnapokat, mi azt tanácsoljuk, hogy szeretteidét vezesd saját naptáradban, esetleg a mobilodban is!

Miért fontos egy név jelentése? Na és az eredete?

Az, hogy hogyan hívnak minket, erőt adhat, indokot arra, hogy jobbak, ügyesebbek, okosabbak, kitartóbbak legyünk. Jó tudni, mi a jelentése és az eredete nevünknek, hiszen személyiségfejlesztő hatása lehet.

Ha szeretnéd megtudni, hogy a Te nevednek mi a jelentése, mi az eredete, vagy épp arra vagy kiváncsi, hogy mikor van egy szeretted névnapja, nézz fel a jelentese.hu nevek jelentése oldalára! Náluk több mint 4000 magyar név jelentését, névnapjának dátumát és eredetét olvashatod el!

Hogyan válassz leendő gyermekednek nevet?

Mi azt ajánljuk, hogy egy lapra vagy a mobilod jegyzetei közé írjatok össze mind a ketten három-három nevet, majd beszéljétek meg, hogy melyikek tetszenek. Ha a kicsire szeretnétek bízni a választást, akkor a baba születése után a hat névből kiválasztottakon kezdjétek szólongatni! Amelyikre pozitívan reagál, az legyen az övé. Ha egy másik névhez valamiért mégiscsak jobban ragaszkodtok, akkor az általa választott keresztnév legyen a második neve!

Ne feledd, a név befolyásol minket, ám semmi sem eldöntött csak azért, mert úgy hívnak, ahogy!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.