Egyéb kategória

Titkok a nevek mögött: miért fontos, hogyan hívnak?

Az, hogy hogyan hívnak minket, sok dolgot meghatározhat. Van, aki örökli, van, akinek a szülei hónapokig keresgélik a megfelelő nevet, és olyanok is járnak közöttünk, akikre ránéztek a szüleik és egy hirtelen, ám tökéletes nevet választottak neki. 

Tarts velünk, mert itt és most körbejárjuk a nevekkel kapcsolatos összes fontos információt! Várjátok éppen születendő gyerkőcötöket? Nos, akkor véletlenül se kattints sehova!

vous - 2021.09.17.
Titkok a nevek mögött: miért fontos, hogyan hívnak?

Egy vagy két keresztnév?

Sokan vannak, akik nem egy névvel mennek haza szüleikkel a kórházból. Egy kisbaba elnevezésére minden országban más-más szabályok vonatkoznak. Van, ahol a gyerek mindkét szülője vezetéknevét megkapja, sőt olyan ország is, ahol az a természetes, ha az édesanya nevét kapja a kicsi. Hazánkban három kombinációban kaphatja meg a vezetéknevét a baba: megkaphatja az édesanyjáét, az édesapjáét vagy mindkettőjükét.

A keresztnév választásáról mindenkinek más a véleménye. Sokan feleslegesnek gondolják azt, hogy két keresztnevet kapjon valaki, sőt nem egy olyan családdal is találkozhatunk, ahol az egyik testvérnek van, míg a másiknak már nincs második neve.

Miért érdemes két nevet adni? Nos, két keresztnévvel a gyerek előtt áll, hogy melyiket választja, mikor felnő. Két keresztnévvel egy rokontól örökölt név mellé kaphat egy “saját” nevet is. 

Mikor van a szeretted névnapja?

Minden családban más-más szokások ölelik körbe a névnapokat. Van, aki tartja, van, aki nem. Az online és a nyomtatott naptárak is tartalmazni szokták a névnapokat, mi azt tanácsoljuk, hogy szeretteidét vezesd saját naptáradban, esetleg a mobilodban is!

Miért fontos egy név jelentése? Na és az eredete?

Az, hogy hogyan hívnak minket, erőt adhat, indokot arra, hogy jobbak, ügyesebbek, okosabbak, kitartóbbak legyünk. Jó tudni, mi a jelentése és az eredete nevünknek, hiszen személyiségfejlesztő hatása lehet.

Ha szeretnéd megtudni, hogy a Te nevednek mi a jelentése, mi az eredete, vagy épp arra vagy kiváncsi, hogy mikor van egy szeretted névnapja, nézz fel a jelentese.hu nevek jelentése oldalára! Náluk több mint 4000 magyar név jelentését, névnapjának dátumát és eredetét olvashatod el!

Hogyan válassz leendő gyermekednek nevet?

Mi azt ajánljuk, hogy egy lapra vagy a mobilod jegyzetei közé írjatok össze mind a ketten három-három nevet, majd beszéljétek meg, hogy melyikek tetszenek. Ha a kicsire szeretnétek bízni a választást, akkor a baba születése után a hat névből kiválasztottakon kezdjétek szólongatni! Amelyikre pozitívan reagál, az legyen az övé. Ha egy másik névhez valamiért mégiscsak jobban ragaszkodtok, akkor az általa választott keresztnév legyen a második neve!

Ne feledd, a név befolyásol minket, ám semmi sem eldöntött csak azért, mert úgy hívnak, ahogy!

Ajánlott cikkek