Egyéb kategória

Ennyibe kerül most egy lézeres szemműtét

A lézeres szemműtétek nem véletlenül népszerűek. Akár több évtizede tartó látásproblémát szüntethetnek meg néhány perc alatt, fájdalommentesen. Ha valakinek két generációval ezelőtt elmondtuk volna, hogyan zajlik egy lézeres szemműtét, ő valószínűleg nem hitt volna nekünk (persze igaz ez talán a mobil- és még inkább az okostelefonokra és az internetre magára is).

vous - 2021.04.16.
Ennyibe kerül most egy lézeres szemműtét

Az első lézeres szemműtétet 1985-ben végezték Németországban, és az akkori technológiát ma is használják modern lézergépekbe ültetve. Azóta nagyot fejlődött ez a terület és egyre újabb módszerek válnak elérhetővé, gyors gyógyulással. A modern LASIK és FEMTO technológia már Magyarországon is hosszú évek óta elérhető.

Mennyire elégedettek a páciensek a lézeres szemműtét eredményével?

A jelentős adatmennyiségre támaszkodó, Amerikai Szürkehályog és Refraktív Műtéti Társaság által közreadott jelentés alapján a lebenyes lézeres szemműtéten átesett páciensek közel 100%-a (95,4%) volt elégedett a látásjavító kezelés eredményével. Ezek a páciensek azt mondták, hogy nyugodt szívvel ajánlanák a műtétet barátaiknak, és bármikor újra megcsináltatnák a műtétet.

Akik nem tartoztak a teljesen elégedettek közé, azok közül kevesebb mint 1% nevezett meg olyan problémát, ami a nem megfelelő eredményre utal, és 4% említett olyan kellemetlenséget, mint a hosszabb ideig tartó szemszárazság vagy az éjszakai fényszórók körül megjelenő zavaró fények.

Több mint 40 millióan vannak már túl lebenyes műtéten világszerte. Japánban, a világ egyik legnagyobb látásjavító centrumában havonta 3000 ilyen típusú beavatkozást végeznek. Az eredmények alapján a lebenyes lézeres szemműtétek számítanak a világ legeredményesebb látásjavító műtéti kezelésének, aminek alapja a több, mint két évtizednyi kutatás, technológiai fejlesztés és az elvégzett beavatkozások magas száma.

4_budaiszemeszet

Forrás:
budaiszemeszet.hu

Lássuk az árakat!

Van valamennyi eltérés az egyes szemészetek között, mi átlagos lézeres szemműtét árakat fogunk felsorolni.

  • A legolcsóbb kezelés a ’80-as évek technikája modern lézerekkel. Ez a PRK lézeres szemműtét, melynek ára 250.000 – 300.000 Ft környékén mozog.
  • Az egylézeres érintésmentes felszíni kezelés ára 320-380.000 Ft körül van.
  • A lebenyes LASIK kezelések árát 400.000 Ft körül találjuk.
  • A modern, szintén lebenyes, kétlézeres FEMTO eljárás 500.000-600.000 Ft-os kategóriájában érhető el.

Mik a különbségek?

A FEMTO technológia ára körülbelül a kétszerese a PRK-nak, pedig mindkettő látásjavító szemműtét, mindkettő biztonságos és kiváló eredményt ígér. Mi akkor a különbség?

A legjelentősebb eltérés a gyógyulási idő hosszában és kényelmetlenségében rejlik:

FEMTO technikával a műtét másnapján már dolgozhatunk néhány órát, amíg a szemünk el nem fárad. PRK-val 7-14 napot kell majd kihagynunk a munkából. Emiatt már rögtön érdemes elgondolkodni, hogy valóban spórolunk-e 2-300.000 Ft-ot, ha ezt vagy ennek egy részét úgyis „elvesztjük” amiatt, hogy hosszabb időre betegszabadságra kényszerülünk.

Szintén különbség kényelmi szempontból, hogy a PRK technikával végzett beavatkozás után a gyógyulás 2-4 napig akár erős fájdalommal is járhat, míg a FEMTO technológiával pusztán néhány órás kellemetlenségre kell számítanunk a műtét napján. Míg a FEMTO beavatkozás után 3 hétig kell csöpögtetni a szemet, a PRK után 6 hónapig. Jelentős előny, hogy az éleslátás a FEMTO esetében már a kezelés napján, de legkésőbb néhány nap alatt beáll, a PRK esetében viszont ez 3-6 hónapot is igénybe vehet.

Ha lézeres szemműtéten gondolkodik mindenképp jelentkezzen alkalmassági vizsgálatra, mert ott fog eldőlni, hogy melyik kezelés típust lehet majd elvégezni az Ön szemén.

Ajánlott cikkek