Egyéb kategória

Alakformálás kerékpározással!

Itt a tavasz, hosszabbak és melegebbek a nappalok, ideje nyeregbe pattanni. A kerékpározás az egyik legszórakoztatóbb szabadidős sporttevékenység, és nem mellesleg nagyon hatékony. Aki eddig nem gondolkozott a bringázáson, azok nem hezitáljanak sokat, fogynak a bringák a boltokból, érdemes már most beszerezni a tavaszi sporteszközt.

vous - 2021.03.27.
Alakformálás kerékpározással!

1.Szuper kalóriaégető

Egy hatvan kilogramm súlyú nő húsz kilométernyi biciklizéssel hatvan perc alatt akár ötszáz kalóriát is elégethet!

2. Menet közben kipipálhatod az edzést

Ha a munkahelyed közelében laksz és oda-vissza húsz-húsz percet tekersz minden nap, ami lássuk be, nem nagy kihívás, havonta akár egy kilogramm zsírt is elégethetsz, az így elért fokozatos fogyás természetesen tartós is lesz.

3. Az egész alakodat formálja

A bicikliseknek köztudottan csodás fenekük és lábaik vannak, ami nyilván a farizmok, a combizmok és a vádli folyamatos pedálozó munkájának köszönhető. Nem is gondolnád viszont, hogy kerékpározás közben még a felső tested is dolgoztatod a kormány tartása és irányítása közben a rá nehezedő testsúlyod ellentartásával.

4. Megdobja azt energiád

A kerékpározással javul az állóképességed, jobban bírod a strapát, nem leszel könnyen fáradt. Miért? Tekerés közben az agyban dopamin keletkezik, ami hatással van a test energiaszintjére. Ezért az előnyért nem is kell túlságosan megszenvedned: már a heti három alkalommal való könnyű vagy közepes biciklizéssel is eredményesebben küzdhetsz a kimerülés ellen!

5. Kíméli az ízületeidet

A biciklizés sokkal kevesebb terhet ró a térdekre, bokákra és a gerincre, mint a futás vagy akár a gyaloglás. A megfelelő beállítás azonban kulcsfontosságú ahhoz, hogy ez tényleg így is legyen: úgy ideális, ha a térded a pedál legalsó helyzetében is enyhén hajlítva van. Ha a lábaid túl egyenesek vagy túlságosan hajlítva vannak, állj meg valahol, és állítsd be a nyergedet a megfelelő magasságba.

6. Az összes izmodat megdolgoztatja

Keress egy emelkedőt, amin tíz perc alatt kihívást jelent feljutnod. Menj fel rajta két vagy három alkalommal, a tíz percek felét a nyeregből kiállva csináld végig. A kiállva pedálozás a test stabilizálásához bekapcsolja a mély has- és hátizmokat, valamint a mellizmokat és a tricepszet is. Figyelj arra, hogy a térded még állva biciklizéskor se legyen teljesen nyújtva!

7. Vigyáz a szívedre

Hazánkban a magas vérnyomás és a szívbetegség sajnos népbetegség. A rendszeres biciklizés csökkenti az ilyen problémák kialakulásának esélyét. Találj egy olyan utat, ahol megállás nélkül legalább harminc percet hajthatsz gyors tempóban megállás nélkül, így jól megdolgoztathatod a szíved. Az intenzívebb edzés elkezdése előtt azonban a legjobb, ha orvosod tanácsát is kikéred.

Ajánlott cikkek