Egyéb kategória

Élmény- és művészetterápia a legnépszerűbb gyermekgyógyító kategória

A MOL Gyermekgyógyító Program idei felhívására 121 pályázat érkezett, hogy anyagi támogatást kapjanak a krónikusan beteg, fogyatékkal élő vagy a lelki egészség szempontjából veszélyeztetett gyerekek gyógyulását, rehabilitációját elősegítő élmény- és művészetterápiás programokra. A MOL Alapítvány kuratóriuma 37 szervezetet és így több mint háromezer gyermeket részesített támogatásban összesen közel 47 millió forint összegben.

vous - 2019.10.15.
Élmény- és művészetterápia a legnépszerűbb gyermekgyógyító kategória

Miért?

  • A művészet- és élményterápia segítik a gyermekek gyógyulását, rehabilitiációját.
  • Az eddigi támogatások teljes összegemeghaladja a 620 millió forintot.
  • Több mint százezer gyermeket és családját segítette eddig a program.
Gyermekgyógyító élmények

Gyermekgyógyító élmények
Forrás:
Mol

A pályázatokról szakmai előszűrést követően az alapítvány kuratórium mondott véleményt, amelyben idén Dr. Velkey György gyermekorvos, a Bethesda kórház főigazgatója és Pálmai Katalin pszichológus, a Heim Pál kórház Gyermekpszichiátriai osztályának korábbi munkatársa kapott helyet. A támogatott szervezetek művészet- vagy élményterápiás évközi foglalkozásokat, valamint nyári élményterápiás táborokat valósítanak meg. A pályázati támogatás a legtöbb esetben a terapeuták, szakemberek bérét és a foglalkozások eszközeinek beszerzését tudja fedezni több mint háromezer gyermek és fiatal gyógyulását és fejlesztését elősegítve.

Az idei pályázatban új szempont volt és előnynek számított az elbírálásnál, ha a gyermekek terápiás foglalkozásait családterápiás elemekkel tudták kiegészíteni. Jó példa erre a Magyar Tapasztalati Tanulás Alapítvány„Kilazulunk – élményterápiás nyaralás” címmel tizenéves mozgássérült gyerekeknek és családjaiknak szóló programja, ahol cél a gyerekek önállóságának növelése és a szülők túlóvó hozzáállásának csökkentése, a kölcsönös bizalom erősítése és az egészséges családi minták kialakítása.

A támogatottak között van ezen kívül a pécsi Murál Morál Egyesület, amely kamaszok gyász vagy válás miatti veszteségeinek a feldolgozását segíti a művészetterápia eszközeivel, illetve a Volt Nevelőszülők Alapítványa (VONESZO), amely a playback improszínház eszközeit hívja segítségül, hogy gyermekotthonban élő és potenciális drogfogyasztás miatt veszélyeztetett kamaszokkal előadásokat vigyen színpadra, amivel utána turnéra indulnak és sorstársaik előtt lépnek fel.Nyertes lett a Szól a Szív Alapítványis, amely a Vakok Általános iskolájába érkező látás- és halmozottan sérült gyerekeknek kutyaterápiás és meseterápiás elemeket alkalmazó integrációs tábort valósít meg.

meseterápia

meseterápia
Forrás:
pixabay

A MOL Gyermekgyógyító Program 2005 óta összesen több mint 500 rehabilitációs programot tudott támogatni a gyermekegészségügy területén. Az eddigi támogatások teljes összegemeghaladja a 620 millió forintot és több mint 110.000 gyermekhez és családjaikhoz ért el.

A támogatott szervezetek teljes listája elérhető a MOL Alapítány honlapján.

A MOL társadalmi felelősségvállalásáról

A MOL mint Magyarország legnagyobb vállalata évente mintegy 1,7 milliárd forintot adományoz a különböző társadalmi kezdeményezések számára. A támogatási portfólióban a kultúra, az egészségügy, az oktatás, a közlekedésbiztonság, a környezetvédelem és a szociális ügyek jelennek meg. A vállalat társadalmi felelősségvállalásának jegyében hozta létre 2006-ban az Új Európa Alapítványt, amely 2018-tól MOL Alapítvány néven folytatja tevékenységét.

Az Alapítvány pályázati programjain keresztül évente 140 millió forintot fordít a fiatal sportolók, művészek, a pedagógusok és a gyermekegészségügy támogatására. Ennek eredményeképpen az elmúlt években több mint 4800 fiatal sportolót, tudós- és művészpalántát és csapataikat részesítette a MOL Tehetségtámogató Program támogatásban. A MOL Gyermekgyógyító Program keretében több mint 500projekt nyert el támogatást 2005 óta, akik több mint 110.000 gyermek gyógyulásában közreműködtek. A MOL Alapítvány a helyi közösségek támogatását és az önkéntesség népszerűsítését 2014-2017 között a KÖSZ! Program, 2018-tól a Helyi Érték Program keretében végzi.További információ: www.molalapitvany.hu

Ajánlott cikkek