Egyéb kategória

„ Soha nem vettek még fel ennyi diákot tőlünk a színi egyetemekre”

Benkő Nórával a BGSZC Belvárosi Gazdasági Szakgimnáziuma Pesti Magyar Színiakadémia Művészeti Intézményegysége vezetőjével beszélgettünk az idén rekordszámú sikerrel felvételizett diákról, hivatásról, elkötelezett munkáról, az Akadémia jövőjéről.

 

vous - 2019.07.28.
„ Soha nem vettek még fel ennyi diákot tőlünk a színi egyetemekre”

Hét éve vezetem az intézményt, és kollégáimmal együtt mindig arra törekedtem, hogy a legkiemelkedőbb minőséget biztosítsuk hallgatóink számára. Mindezt ingyenesen, állami keretek között, így a felvétel egyetlen kritériuma: a tehetség.  A tőlünk rekordszámban felvett diákok sikere azt bizonyítja, hogy a befektetett munka megtérült. A nálunk tanuló 64 diákból ( ebből 50 jelentkezett az egyetemekre idén) 17 diák került be színművészettel foglalkozó felsőfokú oktatási intézménybe. A Színművészeti Egyetemre Pesten – Novák Eszter osztályába 4 főt, a Kaposvári Egyetem Művészeti szakára, Eperjes Károly osztályába 8 főt, Marosvásárhelyre 3 főt, az Újvidéken található színművészeti egyetemre 1 főt vettek fel, 1 végzősünk pedig a Táncművészeti Egyetemre nyert felvételt.

Színház - képünk illusztráció

Színház – képünk illusztráció
Forrás:
Pixabay

Természetesen az Akadémiánk célja alapvetően nem csupán a felkészítés. Mi nem egy egyetemre felkészítő intézmény vagyunk. Ez egy három éves, ÖNÁLLÓ képzés, amely kiemelkedő színvonalon képez gyakorlatos színészeket 2 év alatt, majd harmadév színész ráépülésben színészeket, akik jó eséllyel pályáznak meg állásokat, találnak maguknak munkát ezen a területen. 

A hallgatóink körülbelül ¾-e felvételizett idén

 Akadt, aki úgy gondolta, továbbra is a mi hallgatónk marad, akik pedig felvételiztek, azok jelentős részét fel is vették.  Eperjes Károly induló osztályának például csaknem a felét a mi hallgatóink adják. Ezek a diákok pedig azokat az értékeket viszik tovább, azt a minőséget, hivatástudatot, ízlést,
arányérzéket, művészeti szépérzéket, azt a rutint, erőt, magabiztosságot és komplex mesterségbeli tudást, amelyet a mi akadémiánk tanárai adtak át nekik.

A tanárok, akik magasan képzett, nagy szakmai tapasztalattal rendelkező színész-mesterek: Pál András, a Radnóti Színház művésze, Szente Vajk, Jászai Mari-díjas színész, rendező, aki Polyák Lilla színművésszel és Túri Lajos koreográfussal vezeti az Akadémia zenés osztályát. De nálunk tanított és tanít Gémes Antos színművész, Lengyel Ferenc színész, rendező (jelenleg a nagy sikerrel futó Drága Örökösök Tibije), Varga Éva szintén Jászai Mari- díjas színész-rendező,  Felhőfi – Kiss László színész, rendező, író, Lovas Rozi, Junior Príma díjas színésznő. Ám a hallgatók tánctudásának fejlesztésért, valamint magabiztos színpadi mozgásáért felelős tanárokat sem szeretném kihagyni a sorból:  Takács Judit tánctanárt, Bakó Gábor koreográfus és tánctanárt , valamint Gyöngyösi Tamás kaszkadőr, mozgástanárt, akik évek óta elhivatott tanáraink. Ezen kívül ének, beszéd és elméleti órákon fejlesztik képességeiket kimagasló színvonalú pedagógusaink. 

A hallgatóink sikere túl a számunkra közvetlen visszaigazoláson azért azt is üzeni, hogy SZÜKSÉG van erre az oktatási formára.

Szükség van ránk, mert azok a fiatalok, akik vérlázítóan tehetségesek, de a kellő rutin és magabiztosság híján nagy számban elvéreznek a felsőfokú felvételeken, azok támaszt kapnak ahhoz, hogy a szakmában maradhassanak. Az Akadémia segítségével nem veszik el lelkesedésük, nem torpan meg célzott fejlődésük, nem kanyarodnak más, olyan területre, amely valójában nem hozza tűzbe őket. Itt maradhatnak velünk, így a tehetségükre építve olyan fejlődési lehetőséget biztosíthatunk számukra, amellyel nagy eséllyel válik belőlük képzett, a színészmesterséget kimagasló módon gyakorló színész. Akár nálunk zajlik a
teljes képzésük, akár feljebb lépnek és felsőfokú diplomát szereznek máshol.
 

600

A PMSZA felvételi eljárásáról és a pótfelvétellel kapcsolatos információk a  http://www.pmsza.hu/weboldalon találhatóak, vagy érdeklődni lehet a   titkarsag@pmszamail.hu emailcímen.

Ajánlott cikkek