Egyéb kategória

Az öt szeretetnyelv, avagy ne kullogjon leghátul az érintés

Sokféle felsorolásban láttam már, de jellemzően az utolsó helyen, ötödikként ér célba a testi érintés, és megelőzi azt a másik négy, amelyek szintén fontosak. DE - az ÉRINTÉS elengedhetetlen.
 

vous - 2019.10.08.
Az öt szeretetnyelv, avagy ne kullogjon leghátul az érintés

Gary Chapman világhírű könyvében ír az öt szeretetnyelvről, abban a reményben, hogy a szeretnyelvünk eltéréseiből fakadó különbségeket fel tudjuk tárni, és ráébredünk, a párkapcsolati problémák egy része abból fakad, egyszerűen nem értjük azt a nyelvet, amelyen közvetíti felénk szeretetét a másik. 

Ölelésben

Ölelésben
Forrás:
pixabay

Természetesen a szeretetnyelv miatti elcsúszások nem csak párkapcsolatban, minden emberi kapcsolatban, családon belül, szülő gyerek viszonylatában, testvérek, barátok sőt kollégák között  ugyanúgy okoznak bakikat. Minél közelebbi emberi kapcsolatról van szó, annál nagyobbakat.

De nézzük a felsorolást, amely ha nem is tükrözi a szerző véleményét a szeretet egy-egy kifejezésmód dominanciáját illetően, a felsorolásból automatikusan fakadhat, hogy az olvasók priorként tekintik a sorrendet. Véleményem szerint a testi érintés /az ÉRINTÉS mindent visz. Helyettesítheti, pótolhatja a többit, cserébe az érintés abszolút hiánya akkor is komoly károkat okoz a kapcsolatban (közeli emberi kapcsolatainkban), ha az összes többi jelen van. Különösen igaz ez akkor, ha a testi érintés ráadásul a szeretetnyelve annak, aki azt nélkülözni kénytelen.

Elismerő szavak: nincs vita, a másik pozitív véleménye rólunk, felénk, amely külső-belső tulajdonságainkra vonatkozik, kifejezetten kellemes élmény. Megerősíti önbecsülésünket, erősíti a kötődést, de ha SOHA nem követi azt megerősítő érintés, akkor előbb-utóbb üres szavakká válnak csupán. Nem jön át vele az érzelem.

Minőségi idő: egy jó vacsora, egy jóízű beszélgetés, egy klassz közös filmélmény, a nevetés, egy közös kirándulás rendkívül sokat adhat a kapcsolatnak. Szükségünk van rá, különösen, ha mindezek élményszerzések közben FIGYELÜNK a másikra, valóban mellette vagyunk, az együtt töltött idő valóban EGYÜTT töltött idő. Mindezt azonban képzeljük el testi érintés nélkül. Egy hosszú séta, ahol nem érünk a másikhoz. Egy film a saját nappalinkban, a kanapén, ahol, amikor nem bújunk össze. Nincs közös takaró. Nem eszünk egy tálból pattogatott kukoricát, amikor legalább az ujjaink összeérnek. Nem csak nekem hiányzik ezekből a vizualizált jelenetekből az érintés, ugye?

Ajándékozás: sokféle ajándék létezik, de maradjunk annál, hogy ajándékozás címén most tárgyakról van szó. Szükséges vagy szükségtelen tárgyakról. Hasznos vagy haszontalan tárgyakról, de tárgyakról, amire vagy vágyik a másik, vagy nem. De ha vágyott is rá, a vágy, a tárgy birtoklása után megszűnik, ahogy a tárgy okozta öröm is meglehetősen hamar elillan. Ha szeretetét, érzelmeit a másik ajándékozással próbálja átadni, de azt nem kíséri érintés, hosszú ölelés… sőt, ha az szinte sosincs, hiszen ott van helyett a tárgy, szép ruha, virág, ékszer….. ugye nem tűnik közhelynek, ha azt írom, hogy mindezek egy idő után őszinte érzelmet, szeretettel teli visszacsatolást nem fognak eredményezni. Tökéletesen igaz az, hogy hiába halmozunk el ajándékokkal valakit, ha valójában nem figyelünk rá… és ha nem érintjük meg. 

A cikk folytatását az Érintő oldalán lelitek.

Ajánlott cikkek