Egyéb kategória

Eljött a pont, amikor már nem lehet megmagyarázni a szeméthegyeket

Pár éve még csak legyintett a többség, mert ha gusztustalan is a szemét a saját életterünkben, azt azért nem mérte fel, csak kevés ember, hogy a pazarló életmód, és a hosszú utakra, nagy tömegre szabott csomagolás módszerek majd ennyire visszaütnek. Ahogy azt se, hogy az egy pillanat alatt letéphető, kényelmesen hozzáférhető műanyag zacskók használata miatt állatok pusztulnak el tömegesen. Ma már megmagyarázhatatlan ez a komforthoz ragaszkodás minden áron, az előre gondolkodás hiánya. Nincs idő további magyarázatokra.

vous - 2020.04.20.
Eljött a pont, amikor már nem lehet megmagyarázni a szeméthegyeket

Emlékszem a gyerekkoromra, ahol az idősebb generáció tagjai kimosták a többször használt (jellemzően ERŐS) anyagból készült műanyag reklám táskákat. Megszárították és egy fiókba hajtogatva őrizgették sokáig. Néha, ha nagyon akartuk, megkaphattunk egy Centrumos vagy egy Skálás logóval ellátott tasakot és az maga volt boldogság. Mondom, gyerekként. A helyzet az, hogy ha megőriztem volna bármelyiket, ma is éppoly használható lenne. Nem történt vele az eltelt 30 év alatt semmi, lebomlása el se kezdődött és bele se merek gondolni, hogy azoknak a műanyag termékeknek, csomagolóanyagnak, és a mai napig elképzelhetetlen tömegben gyártott műanyag dologoknak mikor megy majd végbe a valódi lebomlása.

műanyag szemét

műanyag szemét
Forrás:
Unsplash.com

Persze a lebomlás folyamata, az első szakasz első szakaszának valamelyik része néhány tipusnál elkezdődött: mikroműanyagot iszunk és lélegzünk be. Csoda, hogy még a pórusainkon keresztül nem találtak utat a szervezetbe a mikro műanyag szemcsék. De ne legyenek kétségeink afelöl, hogy a folyamat immár tőlünk függetlenül zajlik és hipersebességgel kellene módszert találni azok teljeskörű szűrésére. Nem várhatunk arra, hogy a szervezet majd hozzászokik, vagy a szervezet majd kiszűri a mikroműanyagot. E pillanatban nem tudjuk, milyen hosszú távú, káros hatásokat keltenek bennünk – de gyanítható, hogy IDEGEN anyagként semmi jót.

Ezzel, hétköznapi emberként sajnos nem sokat tudunk kezdeni – reménykedünk, hogy időben lesz majd széles körben is használható (megvásárolható) vagy társadalmi fontosságára tekintettel, bárki számára hozzáférhető univerzális megoldás.

Azzal azonban, hogy megállítsuk a Föld műanyagba fulladását, azzal azért van feladatunk. Személy szerint mindannyiunknak. Még akkor is, ha az aktivitásunk kimerül abban, hogy NEM-et mondunk az egyszer használatos műanyag dolgokra,

De tehetünk ennél is többet – nemet mondhatunk azokra az árukra, amelyeket a kereskedelem, a magasabb profit reményében műanyag csomagolásban árusít. Mert erről (is) szól a dolog, tudjuk. 

Amit MESSZIRE szállítanak – mert más földrajzi területen az adott árut egzotikus minősége miatt delikáteszként, jóval magasabb áron lehet árusítani – az ERŐSEBB, TÖBB RÉTEGŰ csomagolást kap. Sokszoros műanyag csomagolást, hogy megőrizze állagát, minőségét. Csak éppen mi azzal a boltokban már nem találkozunk, vagy csak az egyedi áru csomagolásával. Ami azért még mindig lehet ijesztő, a darabonként műanyag fóliázásra, a kis hálócskákra, a plasztik fészekbe ültetett egzotikus gyümölcsök látványára ma már azért felkapjuk a fejünket.

műanyag hálóba csomagolt narancs

műanyag hálóba csomagolt narancs
Forrás:
pixabay

Mert kell az nekünk? Megvásárolható, tudjuk, elérhető az ára, NÉHA talán jó is lehet megkóstolni valami újat. DE egyre többen látják be, hogy nem éri meg. Ha a vasárnapi ebéd mellé kerülő luxusgyümölcs VALÓDI ÁRA több tonna műanyag szemét, aminek aztán ellenőrizhetetlen a további sorsa, mert nem tudjuk, hogy valóban újrahasznosításra kerül, esetleg az óceánban landol több millió tonna egyéb más szeméttel együtt – akkor NEM, NEM ÉRI meg az a néhány falat idegen, édes íz. 

Talán magyarázkodás helyett itt az ideje körül nézni a saját termőterületeinken. Válogatni az itthoni termékek közül, amelyek egyszerűen ácsolt faládában is eljutnak a piacokra, vagy mi magunk is leszedhetjük (mi több akár meg is termelhetjük ) a hazai gyümölcsöket, zöldségeket. Csomagolási, szállítási környezettterhelés nélkül. Az almát, a körtét, a szilvát, a szőlőt…..

Észre kell vennünk, hogy az élelmiszer fogyasztása, az napi szükséglet (éppen ezért hihetetlen mennyiségre van szükség folyamatosan), aminek a csomagolása NEM lehet a napi szükségletet évszázadokkal meghaladó lebomlási idővel bíró műanyag. Mert belefulladunk a csomagolásba. A 3 dekánként csomagolt szalámik fóliájába, a darabonként csomagolt kis kekszek, a szemenként csomagolt cukorkák tasakjába, a vegyes (fém-papír-műanyag) kombócsomagolásba.

darabonként csomagolt cukorka

darabonként csomagolt cukorka
Forrás:
pixabay

Magyarázkodás helyett egyszerűen mondjunk nemet ezek megvásárlására. Mert ha nem tudják eladni, akkor változtatnak a csomagolási, száíllatási módszereken. A profitkiesés ugyanis nem oké a nagy üzemeknek, a kereskedelmi egységeknek se – de ehhez sok olyan ember kell, aki  vásárlási, beszerzési szokásainak megváltoztatásával tudja más módszerek felhasználására bírni az élelmiszeriparban nagyot kaszálóknak. Vásárlásunk tényleg szavazat a bolygónk mellett.

Talán megérdemel ennyi segítséget a Föld, amin élünk. Mert lehet aztán nem lesz HOL magyarázkodni.

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
Világ
Végre hazánkban is kapható a nagyobb élelmiszerüzletekben a visszaváltható cserepalackos ásványvíz
vous - 2024.04.22.
A fenntartható ásványvízfogyasztás iránt egyre növekszik a kereslet Magyarországon. Eközben az év elején bevezetett visszaváltási rendszer akadozik, a beszerelt automaták többsége szinte üres. Az első negyedév alatt emiatt csak PET-palackból 400 millió fogyhatott el, amelynek kétharmada nem hasznosul újra. A környezettudatosság szempontjából így fontos állomás, hogy az első cserepalackos ásványvíz áprilistól az Interspar és a Príma szelektált üzleteiben is országszerte kapható. Az átlagosan 25-ször újratölthető palackos Oonly ásványvizet január közepén kezdte el gyártani pannonhalmai üzemében a magyar márka, amely a jelenleg ismert egyik legkörnyezetkímélőbb megoldás a hazai piacon.

Otthon

Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
Otthon
Hogyan és mivel fixáljuk a népszerű napvitorlákat?
vous - 2024.04.23.
A légies és tetszetős napvitorlák nagy népszerűségnek örvendenek mind a lakóházak, mind az éttermek, kávézók teraszainak árnyékolására, ugyanis nagy és akár szabálytalan alakú területek tökéletes napvédelmét biztosítják.