Egyéb kategória

Ne kacsingass az állásinterjún, de tudd, mennyi lóvét akarsz

Akár pályakezdő vagy, akár tapasztalat "harcos", gondot jelenthet, álmatlan éjszakákat egy-egy új állásinterjú. Az ugyanis lehetőséget, akár egy nagy fordulópontot is hozhat az életedbe.

vous - 2019.08.10.
Ne kacsingass az állásinterjún, de tudd, mennyi lóvét akarsz

Bár még mindig a klasszikus állásinterjúkra érdemes felkészülni – ahol igazából nem tekintenek rád hús – vér emberként, jó tudni, hogy ez is lazulhat kissé. Tekintve, hogy átalakulóban van az álláskeresők – állást kínállók piaca. Jelenleg jobb helyzetben van az álláskeresők egy jelentős része,, mint valaha, bár ez jellemzően azoknak a szakmáknak a munkatársait érinti, amelyek ma hiányszakmák hazánkban. Iparosok – villanyszerelők, kőművesek, lakatosok, asztalosok, burkolók, ácsok és így tovább.

Ugyanakkor nagy számban próbálnak szerencsét máshol azok is, akik valamilyen folyamatot segítettek elő – egy-egy üzem vagy vállalat irányítási folyamatait koordinálták vagy asszisztenciát láttak el, így ha kezdő vagy, nagyobb eséllyel pályázhatsz meg irodai asszisztens, titkárnő, ügyviteli referens álláshelyeket. Vagy, amit csak akarsz – a most következő tippek bármely területen hasznosak lehetnek.

Pontosság

Érkezz időben, de ne toporogj a recepción – pláne az interjúhelyiség ajtaja előtt – fél órával korábban. Ha  bizonytalan vagy, érkezz ugyan a hely közelébe korábban, térképezd fel a helyet, de erről ne számolj be az interjún, nem tartozik rájuk, hogy hány kört írtál már le az épület körül.

Felkészültség

A hely, ahova jelentkezel jó esetben életed szerves része lesz. Talán érdekel kiknek dolgozol, ők milyen filozófia mentén dolgoznak és dolgoztatnak. Így nem csak pozitív képet adsz magadról azzal, hogy felkészülsz, de időben ki is derülhet számodra, hogy egyáltalán bele fér e NEKED, a te világról alkotott elképzeléseidbe annak a munkahelynek a filozófiája. Például számodra fontos a környezetvédelem, de a cég, ahova jelentkezel, ezt semmilyen szinten nem képviseli – borítékolható, hogy nem fogod komfortosan érezni magad.

Magabiztosság – hitelesség

Oké, tudjuk, ezt hiába adja bárki tanácsként, ha egyébként lámpalázas tipus vagy és remeg a lábad egy ilyen megmérettetés során. Azonban alapos felkészüléssel és azzal, hogy önmagad adhatod, talán csökkenthető ez a szorongás. Légy ugyanolyan, mint máskor, ne akarj többnek tűnni vagy nagyobb tudásúnak, így nem kaphatnak rajta semmilyen turpisságon, nagyzoláson vagy maszatoláson.

Őszinteség

Az előző tanács alapja az őszinteség… de vajon mennyire kell, érdemes, kötelező őszintének lenni egy állásinterjún? Sok helyen olvasni, hogy a munkáltatót (egészen pontosan az állásinterjút levezénylő személyzetet ) NEM érdekli igazából az, aki vagy. Nem érdeklik a valós motivációid – a szakmai rátermettséged, tudásod, tapasztalataid kerülnek mérlegre, vagyis mindazon értékek, amelyekre támaszkodva tudják HASZNODAT venni. Minden egyéb motiváció jéghidegen hagyja őket. Nem fontos, hogy azért kell az állás, mert beteg az anyukád, azért váltasz, mert több pénzre van szükséged, nagyobb lakást szeretnél….

Ez azonban ma már csak féligazság – azoknál a cégeknél ugyanis, ahol számítanak a valós, őszintén feltárt motivációk, nagy valszószínűséggel EMBERSÉGESEBB bánásmódra számíthatsz a mindennapos munkavégzés során is. Ott erősebb a kollektíva, az öszetartozás érzése, közös erőfeszítésekkel lesznek úrrá egy-egy problémán, így hatékonyabb a munkavégzés is. És te is szívesebben dolgozol majd egy olyan csapatban, ahol őszintén érdekli a kollégákat, sőt a főnöködet is aktuális állapotod, hiszen a munkavégzésed minőségét alapvetően befolyásolják azok a körülmények is, amelyek más esetben rejtve maradnak. Vagyis mi azt tanácsoljuk, a jóízlés határain belül légy őszinte. Bízz azokban, akiknél munkát kívánsz vállalni. Ha azért nem kellesz, mert megoldásra váró családi gondod van, akkor jobb is ha nem vesznek fel. A problémáid ugyanis attól függetlenül létezhetnek, hogy nem tárod fel azokat az interjún, de garantáltan kiderül majd a munkád során, amikor szétszórtabb vagy, késve érkezel vagy rendkívüli szabit kérsz.

Fizetés megjelölése

Alapvető: soha de soha ne írj PONTOS összeget. Tájékozódj, hogy a te munkatapasztalatoddal, adott szektorban mi az átlagbér és döntsd el, mi a megfelelő összeg neked, de TÓL…. IG.. adj meg számokat. Ne jelölj meg kevesebbet, ami még neked oké, csak azért, hogy téged válasszanak, és bízva abban, hogy majd emelik. Nem fogják. Cserébe elkönyvelnek OLCSÓ munkaerőnek és évekig a bérlista alján maradsz. Túl sokat meg azért ne jelölj meg, mert azonos paraméterek mellett is mást fognak választani. Lehet cirka  tízezer forint spórolás miatt bukod az állást.

Öltözködés

Tájékozódj, mi az elfogadott viselet, de súgunk: egy világos, diszkréz blúz, sötét (fekete vagy sötékék nadrág) mindig rendben van. Nem sok, nem kevés. Ékszert csak kicsit és keveset (ne feltétlenül az állásinterjún mutasd be a legújabb diy ékszerkollekciódat, csak ha a munkakör a kreativitásra épül), és a smink is legyen visszafogott. De legyél ápolt, üde és moss hajat:), tedd rendbe a körmeidet is… ezt komolyan javasoljuk. Az ápoltság alapvető feltétel, bárhova is jelentkezel.

és még néhány……tipp

  • ne rágózz
  • ne nevess hangosan
  • ne humorizálj
  • ne dobáld a hajad
  • ne ásíts
  • ne lóbáld a lábad
  • ne dobd fel a táskád az asztalra
  • ne kacsints, akkor se, ha oldott a légkör, annyira SOHA nem lehetsz laza egy profi interjú során, hogy ezeket megengedd magadnak

Ajánlott cikkek