Egyéb kategória

Gőzgombóc, a kihagyhatatlan hütte-kedvenc házilag

Aki Ausztriában síel, biztosan nem hagyja ki a téli sztárfogást, a gőzgombócot, ezt a nagyon könnyű tésztájú, laktató kelt finomságot. A hüttékben leggyakrabban szilvalekvárral töltve, vaníliasodóval és mákkal készítik, de rengeteg más változata is létezik, és akár otthon is könnyedén elkészíthető.

vous - 2019.05.30.
Gőzgombóc, a kihagyhatatlan hütte-kedvenc házilag

Van, aki német, van, aki osztrák, megint más cseh eredetű ételnek tartja a gőzgombócot, de kultúráink és konyháink mindig is nagy hatással voltak egymásra, és a pontos eredete elvész a messziség homályában.

cookta_gozgomboc-vaniliasodoval1

cookta_gozgomboc-vaniliasodoval1
Forrás:
Dephositphotos

A magyarországi svábok körében is nagy hagyománya van a gőzben főtt töltött gombócnak, és nemcsak édesen, de sósan is készítik – darált hússal, gombás, szalonnás vagy épp spenótos töltelékkel, az édes váltizatokba is gyakran kerül almás, meggyes töltelék, nemcsak szilvalekvár.

A gőzgombóc nem annyira bonyolult, mint elsőre gondolnánk, még különös felszerelésre vagy párolóra sincs szükség hozzá. Egy nagyobb lábasban tökéletesen megoldható az elkészítése, csak egy kisebb tálka és egy tányér kell hozzá. Forrón, frissen a legfinomabb, és persze érdemes hozzá igazi vaníliasodót főzni, nem pedig holmi híg pudingot – megérdemli ez különleges és finom kelt tészta!

A cikk folytatását a Cookta.hu oldalán lelitek!

Ajánlott cikkek