Egyéb kategória

10 örök igazság Karl Lagerfeldtől az életről és a stílusról

Február 19-én, életének 85. évében hunyt el Karl Lagerfeld legendás divattervező, aki nem egy, nem kettő, hanem három divatház feje is volt. Megújította és felforgatta a divatszakmát, egyszerre volt fotós, divattervező, jelmeztervező, de több is annál: látnok és zseni. Tudta, mivel lehet folyamatosan megújulni, és nem mondott nemet a botrányokra sem. 10 idézetet hoztunk tőle.

vous - 2019.02.20.
10 örök igazság Karl Lagerfeldtől az életről és a stílusról

Karl Lagerfeld 1933-ban született Hamburgban jómódú nagypolgári családban. 1950-ben, egy Dior bemutatót látva döntötte el végérvényesen, hogy a divattal szeretne foglalkozni. Folyamatosan tanult, tervezett több divatháznak, 1965-től a Fendinek, amelynek halála napjáig vezető tervezője maradt. 

1.

A divat azok utánzása, akik különbözni akarnak azoktól, akik semmiben sem különböznek egymástól.”

1983-ban vette át a Chanel divatházat, amely akkoriban komoly mélyponton volt. Sokan őrültnek tartották, amiért bevállalta, ő sem volt biztos abban, hogy az akkor már ismert Lagerfeld nevet tönkre kellene tenni egy bukással. Neki azonban más véleménye volt a Chanelről, mint azoknak, akik Coco Chanel emlékét görcsösen tisztelve igyekezték vinni a divatházat. Lagerfeld a maga zsenialitásával egyszerűen átalakította a Chanelt: életet lehelt bele, modernizálta, közben tisztelte az alapító munkáját.

1984-ben – csak úgy mellékesen, a Chanel mellé – megalapította saját nevével fémjelzett márkáját.

2.

Az egyéniség ott kezdődik, ahol az összehasonlítás véget ér.”

Lagerfeld nemcsak divattervező volt, több filmben jelmeztervezőként szerepelt, maga fotózta a Chanel kampányait, ja és nem utolsó sorban ő fedezte fel Claudia Schiffert.

Objektum doboz

Az utolsó években Choupette, a világ talán egyik legszebb macskája volt élete társa, aki több kampányban is szerepelt.

Objektum doboz

Tevezőként olyan dolgokat vitt véghez, amelyről a legtöbben csak álmodnak. Zseni volt, ikon, legenda: ő írta a divattörténelem egy jelentős fejezetét. Hiányozni fog!

3.

A luxus nem más, mint egy póló könnyedsége egy nagyon drága ruhában.”

Objektum doboz

4.

A hiúság a legegészségesebb dolog a világon!”

5.

A védekezés egy formája. Elvesztetted az életed feletti kontrollt, így aztán mackóba bújsz.”

Objektum doboz

6.

Önmagam karikatúrája vagyok, jól is van ez így, tetszik. A velencei karnevál nálam egész évben tart.”

7.

A szeretet egyetlen formája, amiben hiszek, az, amit egy anya érez a gyermekei iránt.”

8.

A divat két dolgot jelent: a fejlődést és annak az ellenkezőjét.”

Objektum doboz

9.

A tetoválások borzalmasak. Olyan, mintha egy egész életet egy Pucci ruhában töltenénk. Ha fiatal vagy és jó alakú, akkor talán oké, de…”

10.

Nagyon is két lábbal állok a földön, csak nem ezen a földön.”

Objektum doboz

+1

Az életnek nincs semmilyen titka. A titok a munka. Tartsd össze magad, és talán még annyi, hogy élj józan életet. Ne igyál. Ne dohányozz. Ne szedj drogot. Ez mind segít valamennyit.” 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.