Egyéb kategória

Építészből recycle divattervező

Húsz év építészként eltöltött év után Réti Éva, a Réthy Fashion megálmodójaként most faremerek, kávékapszulák, csipkék és cipzárok újrahasznosításával készít ruhákat, használati tárgyakat. Minden egyes új termék esetében leül a varrógép mellé és elkészíti. Vele beszélgettem.

vous - 2019.02.01.
Építészből recycle divattervező

2012-ben nagyon is úttörőnek számíthattatok, ami az újrahasznosítási szemléletet illeti, mi volt akkor a nehézség a cég indításával kapcsolatban? Mennyire kellett erről a szemléletről meggyőzni a vásárlókat?

A 2012 év még egy teljesen más világ volt, mint a mostani. Csak a nagyon tudatosan gondolkodó családok figyeltek arra, hogy ne termeljenek sok hulladékot, hogy fontos az újrahasznosítás. Amit éreztünk, hogy addig, míg nem mutattuk meg a termékeinket, nem fogták kézbe, addig nem is tudták elképzelni, hogy miről is szól. Ami még nagyon nehéz volt, mi ruhákkal indultunk, és ugyan az újrahasznosított farmertáska már ott volt a köztudatban, de annak is a hétköznapi formája, a ruhák viszont nem.

Objektum doboz

Mi alkalmi és hétköznapi sportos-elegáns ruhákkal kezdtünk, ez akkor még nagyon szoktalan volt. Nem volt elég az, hogy beszéltünk róla, az elején még az sem hogy fotókat készítettünk, mert

sokan nem hitték el hogy ezek a ruhák tényleg újrahasznosított farmerból készültek.

Nagyon sok rendezvényre, divatbemutatóra vittük a ruháinkat, hogy minél több hölgynek tudjuk megmutatni. Éreztük, hogy évről évre egyre jobban elfogadnak, de ez a folyamat nagyon lassan indult be. Talán két-három éve volt egy fordulópont, ez sajnos a klíma drasztikus változásának is köszönhető, hogy már más területen is megindultak ezek az innovatív-környezetvédelmi vállalkozások.

Objektum doboz

Manapság egyre több cég épít az öko szemléletre vagy legalábbis annak látszatára. A ti bejáratott vállalkozásotok, hogy éli meg a piaci szereplők bővülését?

Nagyon jó úton haladunk, minél többen vagyunk, annál többen fognak átállni erre a gondolkodásra, ez bizakodással tölt el minket. Egy kicsit félünk attól, hogy ez a változás lassú, ezért örülünk annak, ha minél többen foglalkoznak az újrahasznosítással a tudatos gondolkodással.

Csak saját részre gyűjtötök farmert, vagy alapanyagot is árusítotok más cégeknek?

Egyelőre csak saját részre gyűjtjük a farmert, de nem zárkózunk el más vállalkozásoknak történő árusítástól. Többen megkerestek már bennünket azzal, hogy szeretnének vásárolni tőlünk alapanyagot.

Objektum doboz

Hétköznapi fogyasztók is tudnak leadni nálatok farmert?

Farmerbegyűjtési pontok vannak Budapesten, és be tudják hozni a Szigetszentmiklósi újrahasznosítási központunkba is.

Fontosnak tartjuk, hogy a körkörös gazdaság beinduljon,

ezért vásárlási kedvezményt adunk a leadott farmerekért, hogy ne csak az legyen a fontos, hogy megszabaduljanak az otthoni már feleslegessé vált farmertól, hanem hogy visszajöjjenek és vásároljanak újrahasznosított termékeket. Több mint két éve kibővítettük az újrahasznosítani kívánt alapanyagokat, már gyűjtjük a csipkét, függönyt, cipzárt, gombokat, és az alumínium kávékapszulát is.

Az interjú folytatását ide kattintva olvashatjátok >>>

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
Otthon
Elöltöltős vagy felültöltős mosógépet érdemes venni?
vous - 2024.05.28.
Több szempontot is figyelembe kell venni, ha azt szeretnénk eldönteni, hogy elöltöltős vagy felültöltős mosógép volna ideálisabb a számunkra. Az első és legfontosabb aspektus az, hogy mekkora terület áll a mosógép rendelkezésére.