Egyéb kategória

Nem hiszed el, milyen volt a terhesteszt a múlt évszázadban

Ha arra gyanakszol, hogy babát vársz, elmész a patikába vagy a drogériába, vásárolsz néhány terhességi tesztet, és pár perc múlva már tudod is az eredményt. Ha nagyon biztosra akarsz menni, vérvizsgálatot csináltatsz a nőgyógyászoddal, s még aznap kiderül, várandós vagy-e. Nos, ez fél évszázaddal ezelőtt sokkal bonyolultabb procedúra volt. 

vous - 2019.01.07.
Nem hiszed el, milyen volt a terhesteszt a múlt évszázadban

Egyik ma ismert tesztelési módszer sem volt elérhető – írja a Businessinsider. Így hát az 1920-as években a tudósok kidolgoztak egy bonyolult módszert, ami ha nem is teljes bizonyossággal, de legalább megközelítőleg kimutatta, hogy egy nő terhes-e vagy sem. Ehhez az adott nő leadta a vizeletét a szakembernél, aki azt naponta kétszer patkányokba, nyulakba, vagy egerekbe injekciózta. Várt egy kicsit, majd megölte az állatokat, és felboncolta őket. Ha a vizeletben található hCG hormon megváltoztatta a petefészkük működését, akkor a vizelet tulajdonosa valószínűleg terhes volt.

pihenő békák

pihenő békák
Forrás:
pixabay.com

A brit Lancelot Hogben biológus a harmincas években már olyan módszert dolgozott ki, amihez nem kellett állatokat ölni – írja a Steemit. Dél-afrikai karmosbékákat tenyésztett, mert ezek az állatok sokkal érzékenyebben reagáltak a változó hormonszintre, és petéket kezdtek rakni a terheshormon hatására .Rövidebb ideig tartott a várakozás, elég volt egy injekció naponta, és a békák tartása sem volt nehézkes – pláne nem kellett őket elpusztítani. 

Ajánlott cikkek