Egyéb kategória

Nem hiszed el, milyen volt a terhesteszt a múlt évszázadban

Ha arra gyanakszol, hogy babát vársz, elmész a patikába vagy a drogériába, vásárolsz néhány terhességi tesztet, és pár perc múlva már tudod is az eredményt. Ha nagyon biztosra akarsz menni, vérvizsgálatot csináltatsz a nőgyógyászoddal, s még aznap kiderül, várandós vagy-e. Nos, ez fél évszázaddal ezelőtt sokkal bonyolultabb procedúra volt. 

vous - 2019.01.07.
Nem hiszed el, milyen volt a terhesteszt a múlt évszázadban

Egyik ma ismert tesztelési módszer sem volt elérhető – írja a Businessinsider. Így hát az 1920-as években a tudósok kidolgoztak egy bonyolult módszert, ami ha nem is teljes bizonyossággal, de legalább megközelítőleg kimutatta, hogy egy nő terhes-e vagy sem. Ehhez az adott nő leadta a vizeletét a szakembernél, aki azt naponta kétszer patkányokba, nyulakba, vagy egerekbe injekciózta. Várt egy kicsit, majd megölte az állatokat, és felboncolta őket. Ha a vizeletben található hCG hormon megváltoztatta a petefészkük működését, akkor a vizelet tulajdonosa valószínűleg terhes volt.

pihenő békák

pihenő békák
Forrás:
pixabay.com

A brit Lancelot Hogben biológus a harmincas években már olyan módszert dolgozott ki, amihez nem kellett állatokat ölni – írja a Steemit. Dél-afrikai karmosbékákat tenyésztett, mert ezek az állatok sokkal érzékenyebben reagáltak a változó hormonszintre, és petéket kezdtek rakni a terheshormon hatására .Rövidebb ideig tartott a várakozás, elég volt egy injekció naponta, és a békák tartása sem volt nehézkes – pláne nem kellett őket elpusztítani. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.