Ha tél, akkor a legjobb vendégváró egy forró ital, ami a kinti hidegből betérve átmelegít testet-lelket, jókedvvel és derűvel tölt el, selymesen kényeztet. Az olasz Alpok síparadicsomában született bombardino épp ilyen, ráadásul több variációban is készíthetjük.
A bombardino alapja krémes és édes tojáslikőr, amit a legenda szerint brandyvel és kávéval kombinálva melegített össze, majd tejszínhabbal koronázva kínálta kitalálója, egy Genovából a hegyekbe költözött élelmes olasz fiatalember az egyik hüttében. A hidegből betérők olyan italt kértek, ami nem tea, nem kávé, de forró, édes és alkoholos. Olyan ütősre sikeredett a forró koktél, hogy bombasztikusnak találták a vendégek, így kapta az "il bombardino" nevet, és elterjedt nemcsak az olasz Alpokban, de Ausztiában és Franciaországban is átvették a síelők kényeztetésére, sőt már nálunk is egyre népszerűbb a téli szezonban.
Mint minden népszerű italnak, a bombardinónak is több variációja létezik, készülhet könnyedebben tejjel hígítva, ütősebben pedig kávéval, a brandy helyett pedig kerülhet bele rum vagy whisky is, a neve pedig ilyenkor változik: