Egyéb kategória

A lelki fáradtság jelei a testeteken is megmutatkoznak

Nagyon sokan panaszkodnak arra, hogy decemberben, de főleg karácsony után fizikailag is kimerülnek. Ilyenkor sokan panaszkodnak arra, hogy fáj mindenük, de nem tudják, miért.

vous - 2018.12.26.
A lelki fáradtság jelei a testeteken is megmutatkoznak

A december sok ember számára egy különleges és varázslatos hónapnak számít, de őszintén megvallva a stresszből is jut számunkra épp elég. Talán ennek köszönhető, hogy az ünnepek után még azok is képesek leesni a lábukról, akik egyébként mindig tartják magukat. De lehet, hogy csak az éves hajtásba fáradunk bele ilyenkor?

„Fáj még maga a létezés is”

Gyakran tényleg ezt érezzük, és egyszerűen nem tudjuk máshogy megfogalmazni azt, hogy mi a bajunk. Fáj a gyomrunk, a fejünk, olyan, mintha mindig a megfázás kapujában állnánk, de van, hogy csak a ránk telepedő fáradtságot érezzük, amitől 12 órányi alvás sem tud minket megszabadítani. „Valóban igaz az, hogy több ember fordul orvoshoz decemberben és januárban olyan panaszokkal, mint a fejfájás, a gyomorbántalmak vagy épp a kimerültség – meséli dr. Vári Adrienn háziorvos. – Ennek az egyik legfőbb oka, hogy kimerültek azok a bizonyos tartalékok. Amúgy is stresszesebb életet élünk, mint annak idején a nagyszüleink, de a teendőkből és az idegeskedésből sokkal több jut novemberre és decemberre. A zsúfolt karácsonyi ünnepek után szükség van némi feltöltődésre ahhoz, hogy újult erővel kezdhessük a következő évet. A gyomorbántalmak leggyakoribb oka a karácsonyi asztalnál tanúsított mértéktelenség. Sokféle étel és ital közül választhatunk, és mivel ünnep van, így nem vonunk meg magunktól szinte semmit. Ennek azonban következménye is van, hiszen a szervezetünknek is meg kell birkóznia a sokféle finomsággal. A fejfájás gyakori oka lehet a kialvatlanság és a stressz is. De tulajdonképpen erre szokták azt mondani, hogy ilyenkor minden összejön.”

Az Adrienn által bemutatott érzést valószínűleg mindenki ismeri. Amikor vége az évnek, akkor mindenki vágyna legalább egy-két hét szabadságra, hogy feltöltődjön. Sok esetben az is probléma, hogy az emberek már az ünnepi asztal mellett azon idegeskednek, hogy hamarosan újra munkába kell állniuk, ahelyett hogy élveznék a pillanatot.

Nézzétek meg a cikk folytatását ITT!

Forrás:
Unsplash
Ajánlott cikkek