Egyéb kategória

Speculoos

Belgiumban és Hollandiában a legnépszerűbb, de Franciaország és Németország északi régióiban is igen kedvelt hagyományos adventi süti a sokféle fűszerrel gazdagított speculoos, speculaas vagy Spekulatius - a több hasonló, mégis kissé eltérő név is mutatja, hogy országokon és nyelveken átível a fűszeres keksz népszerűsége.

vous - 2018.12.25.
Speculoos

Valószínűleg ma már senkinek nem ismeretlen itthon sem a speculoos, advent idején gyakran találkozhatunk vele a német láncok kínálatában. Általában lapos, megformázott, gyakran Szent Miklóst vagy holland házikókat formáz a keksz, nagyon ropogós és illatos a benne lévő sok fűszertől. Némileg hasonlít a mézeskalácsra, de vajasabb és nagyon omlós, és otthon is nagyon egyszerűen elkészíthető – persze nem a szép cirkalmas formában, hanem apró kis golyókká gyúrva.

A speculoos titka – természetesen a már említett fűszerek és vaj mellett – a barna cukor, amitől egy kicsit karamellizált ízt is kap ez az illatos és roppanós keksz. Jól záródó dobozba téve sokáig eláll, és szuper kávé mellé, vagy tehetünk belőle pár szemet ünnepi tiramisuba is – nagyon feldobja!

Mini speculoos házilag

Hozzávalók:

  • 18 dkg liszt + egy kevés
  • 12 dkg barna cukor
  • 8 dkg szobahőmérsékletű vaj
  • 1 csapott kávéskanál sütőpor
  • 1 teáskanál mézeskalács-fűszerkeverék
  • 1 kávéskanál őrölt fahéj
  • 1 kávéskanál vanília-kivonat
  • csipet só

Ha szeretnétek elkészíteni, akkor kattintsatok IDE!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
Világ
Hova tűntek Budapest gyönyörű kupolái? – A főváros eltűnt épített öröksége tovább él az Animatiqua Stúdió legújabb rövidfilmjében
vous - 2022.10.26.
Október 20-án tartották Az Eltűnt Budapesti Kupolák című rövidfilm exkluzív premierjét. A rendhagyó kisfilm, amely egy letűnt kor értékes tetődíszeit eleveníti fel, különleges videotechnikával készült. Az alkotásban a főváros egykori stílusát jelentősen meghatározó kupolák kelnek életre. A premier díszvendége Sólymos Sándor, Ybl-díjas építész és filozófus volt, akivel Kondacs András, a film rendezője beszélgetett a vetítést követően budapesti városépítészeti lehetőségekről, az egykori épületek, valamint a kupolák jelenéről és jövőjéről.

Otthon