A növénytermesztés kevesebb káros hatással van a környezetetekre, mint az állattenyésztés, azonban a növények közül is van, ami kiemelkedő a fenntarthatóság szempontjából. Ezek a hüvelyesek. Megmutatjuk, milyen előnyökkel jár a termesztésük, fogyasztásuk.
Miközben még mindig vita van arról, hogy a hús jó-e az egészségünkre, a környezetünkre gyakorolt hatása tagadhatatlan: a vizsgálatok azt mutatják, hogy a hústermelés az üvegházhatást okozó gázok kibocsátásának jelentős emelkedéséhez vezetett. A növényeknek viszont gyakorlatilag nincsen szén-dioxid kibocsátása. Azonban nem minden növény egyforma, vannak olyanok, amelyek fenntartható előnyei nagyobbak, mint másoké – írja a Mind Bodygreen.
Ilyenek például bizonyos hüvelyesek, mint a csicseriborsó, a lencse, a száraz borsó és a bab.
Ezek a növények azon túl, hogy egy csomó növényi fehérjét és rostot tartalmaznak, olcsóak, és az egyik leginkább környezetbarát élelmiszerek.
A hüvelyes növények a talaj termékenyebbé tételét is lehetővé teszik, csökkentve a műtrágya szükségességét. Egészséges és változatos gazdálkodási rendszert támogatnak, ahelyett, hogy nitrogén-műtrágyákra lenne szükségük a növekedésük érdekében, a levegőtől és a talajtól nitrogént fognak be, és visszaadják a talajba. Nem is beszélve arról, hogy szárazságtűrőek, tehát víztakarékosak. Sok különböző éghajlaton termeszthetőek.
Tehát mit tehettek fogyasztóként, hogy támogassátok ezt a fajta mezőgazdaságot?
Egyszerű! Vásároljatok és fogyasszatok több hüvelyes növényt, hiszen ezek is sokféleképpen elkészíthetőek.