Egyéb kategória

Ti melyikre voksoltok: igazi vagy műfenyő?

A karácsonyfa a karácsony legfőbb kelléke. Ugye egyetértetek? És abban van-e egyetértés, hogy az igazi vagy a műfenyő a jobb? Megmutatjuk mindkét oldal előnyeit és hátrányait.

vous - 2018.11.10.
Ti melyikre voksoltok: igazi vagy műfenyő?

A valódi válasz arra a kérdésre, hogy az igazi fenyőfa vagy a műfenyő a „jobb”, abban rejlik, hogy a valódi és hamis fák milyen hatással vannak a környezetre. Az American Christmas Tree Association (igen, létezik ilyen szervezet) átfogó értékelést végzett a témában. A Good Housekeeping összefoglalta az érveket mindkét oldal mellett.

Igazi karácsonyfa

A mesterséges fa előállítása mintegy nyolcszorosát teszi ki annak az élő fának, mint amit a természetben kifejezetten karácsonyfának termesztenek. Ráadásul az élő fenyőt az ünnepek után komposztálhatjátok, vagy környezetbarát hulladéklerakóba vihetitek.

Hogyan vásároljatok igazi fenyőt?

Az American Christmas Tree Association (ACTA) nonprofit szervezet küldetése, hogy segítsen a családoknak megtalálni a számukra tökéletes karácsonyfát. Ennek érdekében azt javasolják, hogy fenyővásárláskor nézzétek meg a törött, sérült ágak mennyiségét, kerüljétek el a hosszú ideje összecsomagolt fákat, figyeljetek a rajta lévő rovarokra, túlzott szennyeződésekre. Ja és ne felejtsétek el lemérni az otthonotok belmagasságát, és az ajtótok nagyságát se, hogy biztosan beférjen a fa.

Műfenyő

A műfenyő kevésbé ártalmas a környezetre, de csak akkor, ha legalább kettő, de inkább kilenc évig megtartjátok. Ha már nincs szükségetek rá, ajándékozzátok egy jótékonysági szervezetnek.

Hogyan vásároljatok műfenyőt?

Mivel a legjobb, ha ezeket a fákat néhány évig megőrzitek, az ACTA azt ajánlja, hogy tekintsetek rá befektetésként. A jobb minőségű fák olyan ágakkal rendelkeznek, amelyek jobban hasonlítanak az igaziakra, ügyeljetek, hogy erős állványú, strapabíró darabot válasszatok. Ha látjátok a középső tartó törzset, könnyen átláttok az ágak közt, akkor az talán nem a legjobb választás. Nem utolsó szempont a könnyű tárolhatóság.

Mi tehát a tanulság?

Ha igazi, ha műfenyőt választotok, nem tudtok rosszul választani. Mivel az igazi karácsonyfákat kifejezetten az ünnepekre termesztik, nincs veszély az erdőirtásra. És minél hosszabb ideig mesterséges fát tartotok, az annál kevésbé hat a környezetre.

Forrás:
Kéri Edina
Ajánlott cikkek