Egyéb kategória

Így előzhetitek meg, hogy a gardróbotok mélyén rejlő láthatatlan műanyag tovább szennyezze a környezetet

Az egyszeri felhasználású műanyag folyamatosan növekvő fogyasztásának környezeti hatása mindenki számára látható az óceánok partjaira kimosott műanyaghulladékban, és a hírcsatornáink híreiben. De van egy másik, az óceánt szennyező műanyag, ami kevésbé nyilvánvaló - és ez el van rejtve ruháitokban. Ezek a mikroszálak.

vous - 2018.11.04.
Így előzhetitek meg, hogy a gardróbotok mélyén rejlő láthatatlan műanyag tovább szennyezze a környezetet

Az Eco-Age által bepillantást nyerhettek abba, hogy a gardróbotok mélyén rejlő láthatatlan műanyag, hogyan szennyezi a bolygót.

A mikroszálak

Az apró szálas mikroszkopikus műanyag, ami az olyan szintetikus anyagokban található, mint a poliészter, nylon és akril. Az 5 milliméternél kisebb hosszúságú szálak annyira kicsik, hogy mosáskor átmennek a mosógépeteken és a szennyvízszűrőn, végül a tavakban, folyókban és tengerekben kötnek ki, ahol mérgező vegyi anyagokként a vizek élővilága elfogyasztja ezeket. Ilyet találhatunk a kagylókban, a sóban, a mézben, a sörben és ezek által az emberi szervezetben, ami hosszú távon ismeretlen egészségügyi hatást válthat ki.

Miért válnak ilyen problémává a mikroszálak?

Napjainkban a ruházati termékek több mint 60 százaléka szintetikus anyagokat és rostokat tartalmaz, melyet a gyors divatkultúra táplál, amely gyorsabb és olcsóbb ruhákat igényel.

Minden egyes mosásnál egy szintetikus ruhából akár 1900 rost is képes kimosódni, és a tanulmányok becslése szerint az óceánba évente bekerülő 1,5 millió tonna mikroplasztik 35 százaléka a szintetikus textíliák mosásának eredménye. Ez több mint 50 milliárd műanyag palacknak felel meg.

Becslések szerint 2050-re több műanyag lesz az óceánjainkban, mint hal, szóval itt az ideje, hogy átgondoljuk a ruházat megvásárlásának, viselésének és mosásának módját, hogy megnyerjük a műanyagszennyezés elleni küzdelmet.

Mit tehettek?

  • Válasszátok a száz százalékban természetes anyagokból készült ruhákat.
  • A természetes szálak, mint például a gyapjú, mikroszálmentes alternatívát kínálnak, és biológiailag is lebomlanak.
  • A szintetikus szálakat tartalmazó ruhákat mossátok alacsonyabb hőmérsékleten, kevesebb mosószerrel, és lehetőleg ritkábban.
  • Használjatok környezetbarát mosózsákot a mikroszálas ruhák mosásához.

Forrás:
Nick Blake
Ajánlott cikkek