Egyéb kategória

Karfiol „steak” – egészségeset egyszerűen

A karfiol határozottan a megosztó zöldségek közé tartozik, sokan hallani sem akarnak róla, aminek leginkább az lehet az oka, hogy kellemetlen emlékek kapcsolódnak hozzá a menzáról. Tény és való, hogy túlfőzve nem igazán vonzó, de érdemes sütve is próbát tenni vele, mert így egészen más arcát fedezhetjük fel ennek a szuper zöldségnek!

vous - 2018.11.01.
Karfiol „steak” – egészségeset egyszerűen

A karfiol nagyon egészséges és diétás zöldség, bővelkedik rostokban, szénhidrátban szegény, igen gazdag C-vitaminban, de jelentős mennyiségű K- és B6-vitamin is van benne, valamint magnézium, foszfor, folsav, kálium és kén is, mindehhez pedig igen kevés kalóriát tartalmaz – 25 kcal / 100 g –, így nagyon is helye van a tányérunkban, és nagy előrelépés lehet az egészséges értendben, ha adunk neki még egy esélyt.

A karfiol "steak" az elmúlt évek nagy vegán felfedezése. A steak nyilván nem a hús helyettesítését, hanem a jókora zöldségszelet formáját jelenti, mindenesetre nagyon finom és mutatós. Nem mellesleg egyszerű és jól variálható különféle fűszerekkel.

A sütőben sütve karamellizálódnak, intenzívebbé válnak az ízei, és kellemesen roppanós marad a karfiol húsa. Most vegán változatban készült kurkumával, római köménnyel és fokhagymával, de más fűszerezéssel is érdemes próbálkozni – csilivel, rozmaringgal, kakukkfűvel vagy provence-i fűszerkeverékkel is nagyon jól működik, de akár reszelt – füstölt – sajttal is megszórható, úgy is nagyon finom.

Karfiol steak recept >>>

Forrás:
Depositphotos

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Különleges szigetek Izland körül
Világ
Különleges szigetek Izland körül
vous - 2024.11.09.
Björk kétségtelenül Izland egyik ikonikus női alakja, aki világhírű énekesnőként és zeneszerzőként ismert. Az avantgárd popzene királynője nemcsak zenéjében, hanem megjelenésében és egész művészetében képviseli szülőföldje szellemiségét.

Otthon

3 tipp a tisztább otthoni levegőért
Otthon
3 tipp a tisztább otthoni levegőért
vous - 2024.11.27.
Az otthonunk levegője gyakran több szennyeződést tartalmaz, mint a kültéri levegő. Az épületek hatékony szigetelése ugyan sok energiát takarít meg, ezzel együtt azonban korlátozza a levegő természetes áramlását. Így a por, a vegyi anyagok, az allergének és a páratartalom felhalmozódik, ez pedig hosszú távon növeli a légúti megbetegedések kockázatát.