Egyéb kategória

Ti tudjátok, hogy vajon mikor illan el az illóolajok hatása?

Az illóolajok sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, de vajon egy kis üvegcse finom illatú, jótékony hatású olaj meddig őrzi meg szavatosságát? Jó hír, a lejárt szavatosságú illóolaj sem romlik meg, csak éppen veszít a hatásából és a jó illatából. Lássuk, melyik fajta olaj mennyire tartós!

vous - 2018.10.07.
Ti tudjátok, hogy vajon mikor illan el az illóolajok hatása?

A sütéshez használt olajokhoz hasonlóan az illóolajok is lejárnak egy idő után. Veszélyesek és károsak nem lesznek ugyan, de veszítenek hatóanyagaikból, és előfordulhat, hogy az illatuk sem lesz éppen a legfinomabb. A Mind Bodygreen szakértője szerint a lejárt illóolajoknak jellegzetesen rossz szaguk van, így könnyen felismerhetitek, melyiket nem érdemes tovább használnotok.

Íme néhány általános típusú olaj és a szavatossági idejük:

  • Citrusfélék: 4 év
  • Virágos olajak: 3-5 év
  • A nyugtató illatok, mint a jázmin vagy a zsálya: 5-7 év
  • A fás illatok, mint például a szantálfa: az idő múlásával egyre finomabb illatúak lesznek.

Az olaj minősége nagy szerepet játszik az eltarthatósági időben, ezért válasszatok adalékanyagoktól mentes illóolajat. Sötétebb üvegcsékben ráadásul hosszabb ideig elállnak, mert a napfény sem tesz jót nekik. Ne tegyétek ki az illóolajakat közvetlen hőnek, és mindig zárjátok vissza a kupakjukat.

Forrás:
Molnár Anikó
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.