Egyéb kategória

Ti tudjátok, hogy vajon mikor illan el az illóolajok hatása?

Az illóolajok sok hasznos tulajdonsággal rendelkeznek, de vajon egy kis üvegcse finom illatú, jótékony hatású olaj meddig őrzi meg szavatosságát? Jó hír, a lejárt szavatosságú illóolaj sem romlik meg, csak éppen veszít a hatásából és a jó illatából. Lássuk, melyik fajta olaj mennyire tartós!

vous - 2018.10.07.
Ti tudjátok, hogy vajon mikor illan el az illóolajok hatása?

A sütéshez használt olajokhoz hasonlóan az illóolajok is lejárnak egy idő után. Veszélyesek és károsak nem lesznek ugyan, de veszítenek hatóanyagaikból, és előfordulhat, hogy az illatuk sem lesz éppen a legfinomabb. A Mind Bodygreen szakértője szerint a lejárt illóolajoknak jellegzetesen rossz szaguk van, így könnyen felismerhetitek, melyiket nem érdemes tovább használnotok.

Íme néhány általános típusú olaj és a szavatossági idejük:

  • Citrusfélék: 4 év
  • Virágos olajak: 3-5 év
  • A nyugtató illatok, mint a jázmin vagy a zsálya: 5-7 év
  • A fás illatok, mint például a szantálfa: az idő múlásával egyre finomabb illatúak lesznek.

Az olaj minősége nagy szerepet játszik az eltarthatósági időben, ezért válasszatok adalékanyagoktól mentes illóolajat. Sötétebb üvegcsékben ráadásul hosszabb ideig elállnak, mert a napfény sem tesz jót nekik. Ne tegyétek ki az illóolajakat közvetlen hőnek, és mindig zárjátok vissza a kupakjukat.

Forrás:
Molnár Anikó
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!