Egyéb kategória

Jó minőségű ruhát szeretnétek vásárolni? Erre az 5 dologra figyeljetek

Hol vannak már azok az idők, amikor a márka a jó minőséget garantálta, mert marketing helyett inkább a szakembereket és az alapanyagot fizették meg a cégek? Ma szinte vadászni kell a minőségi darabokat, de ha nyitott szemmel jártok, akkár a filléres turkálókban is rábukkanhattok magas minőségű ruhadarabokra. A márkajelzés helyett azonban mást kell figyelnetek!

vous - 2018.06.13.
Jó minőségű ruhát szeretnétek vásárolni? Erre az 5 dologra figyeljetek

Nem mi vagyunk ennyire okosak a témában, hanem Justine Leconte, aki komoly YouTube-csatornát vezet személyi styling témában. A sok-sok informatív videója között bukkantunk rá arra, amelyik a minőséget taglalja.

Mi mutatja, hogy egy ruhadarab jó minőségű?

1. A ruha szabása

Lehet bármilyen menő a felsőtök, nadrágotok, szoknyátok, ha nem követi a testetek vonalát. Természetesen az lenne a legjobb, ha mindent ránk szabnának, mint régen (a női szabók, varrónők, magyar tervezők nagy része meg is teszi), de ha erre nincs lehetőség, olyan ruhákat keressetek, amelyeken vannak szűkítővarrások, lehet bennük mozogni, van elég hely a melleteknek, vállatoknak.

Az olcsó darabok gyártásánál a szálirányra sem figyelnek, így a ruha könnyen tekeredik, deformálódik majd. 

2. Színek

Olyan ruhát ne vegyetek meg, amelyet nem lehet mosni, mert az egymáshoz közeli színek megfestik egymást. Ha van időtök tisztítóba járni, akkor hajrá, de lássuk be, kicsi az esély, hogy hetente fordultok majd egy-két felső vagy nyári ruha miatt.

3. Minták

Ha két azonos árú ruhadarab előtt álltok, az egyik színes, mintás, a másik egyszínű, mindig válasszátok az egyszínűt. Gondoljatok arra, hogy a gyártó valahol spórolt, és mivel a két ruha a színét és mintáját kivéve minden szempontból egyforma, így egy tippetek lehet, hol vettek el a költségvetésből.

Egy alig 3 perces videó megváltoztatja, amit eddig a ruháitokról gondoltatok

Magyarországon nem kaphatók igazán jó minőségű ruhák jó áron… – csak a turiban?

Aki valaha vásárolt már ruhát, az valószínűleg számtalan keserű tapasztalatért is fizetett. Kivel nem fordult még elő, hogy az alapdarabnak gondolt holmi pillanatok alatt kibolyhosodott, kifakult, vagy apró lyukacskák jelentek meg az anyagon. Az egykori nagy márka darabja egy mosás után elcsavarodott, itt-ott megnyúlt. A drága bőrcipő véresre törte a lábat, a táska kapcsa egy pillanat alatt ment tönkre. A márka lenne a minőség szinonimája? És ha nem, akkor mi alapján vásároljon az, aki tudatosan szeretne jó minőségű darabokat venni, sőt, a fenntarthatóság is érdekli. >>>

4. Alapanyag minősége

Az alapanyagokról nagyon keveset tudunk átlagos vásárlóként, főleg mióta a nagy divatláncok hozzászoktattak bennünket a silány minőséghez. Az anyag esése már sokat elmond a ruháról, ezért ha nincs lehetőségetek próbálni (legyen, legyen!), mindig nézzétek meg, milyen esése van az anyagnak a modellen.

Justine szerint ma a legjobb megoldás, ha kevertszálas alapanyagból készült ruhát választunk, amelyben található szintetikus (valamilyen poli-) és természetes (pamut, len, gyapjú, selyem) szál is.

5. Eldolgozás, varrás minősége

A videót érdemes megnéznetek 6:46-tól a bemutatott ruhadarabok miatt, mert úgy könnyebben rögzül, mire kell figyelnetek vásárláskor.

Objektum doboz

Mengyán Eszter Holy Duck

„De jó a tüllszoknyád!”, „Köszi, én varrtam!” – A PINKPONILO workshopján jártam

Régen minden jobb volt. De legalábbis annyira, hogy az eldobható divat helyett voltak „rendes” ruháink, amiket meg lehetett javítani normálisan, mert nem tekeredtek, bolyhosodtak, foszlottak, nyúltak, maximum itt-ott megkoptak vagy a varrás mentén meglazultak. Éppen ezért régen minden valamirevaló háztartásban volt varrógép, amit a család apraja-nagyja tudott is használni. Nemrég én is újratanultam használni a varrógépet, szabtam, tűztem, varrtam.

Ajánlott cikkek