Talán a világ legismertebb és legkedveltebb csokis keksze az Oreo, de hogy a legfinomabb, abban már megoszlanak a vélemények. Vannak, akik szerint lekörözhetetlen a vanília-kakaó ízpáros, mások inkább jellegtelennek és túl száraznak tartják. Ízlésről nem lehet és nem is érdemes vitatkozni, de annyit mondhatunk: házi változatban sokkal finomabb!
Az eredeti receptúra természetesen védett és titkos, de még ha ismernénk is, akkor sem biztos, hogy szívesen alkalmaznánk, legalábbis miután a csomagoláson lévő összetevőket átböngésztünk. Lássuk csak: búzaliszt, cukor, növényi olajok (pálma, pálmamag), zsírszegény kakaópor (4,6%), búzakeményítő, glükóz-fruktóz szirup, térfogatnövelő szerek (kálium-karbonátok, ammónium-karbonátok, nátrium-karbonátok), étkezési só, emulgeálószerek (szójalecitin, napraforgó lecitin), vaníliaaroma. Ja, és tartalmazhat tejet – szerepel még a címkén. Elég kiábrándító, hogy pálmazsírral felturbózott, vajat még csak nem is látott…
A házi változat vajjal készül, és bár nem lesz olyan fekete, mint az eredeti, de a keksz maga nagyon csokis, kisülés után roppanós, a krém pedig egy kicsit könnyedebb, egy kis krémsajttal van fellazítva – de akár csak vajjal is készíthetjük -, és szerintünk finomabb és természetesebb is, mint az eredeti.
Oreo keksz házilag, tojás nélkül
Hozzávalók:
A töltelékhez:
Hogyan készítsétek el? Nézzétek meg ITT!