Egyéb kategória

5 frappáns és egyszerű ötlet friss zöldfűszerekhez

A friss zöldfűszer az egyik legnagyobb kincs a konyhában, minden ételt magasabb szintre emel, és nem csak harsogó aromákat, de színt és frisseséget is ad, használjuk akár salátában, mártogatósban, turmixban, limonádéban vagy bármilyen fogásban. Most a legszebbek és legízesebbek, ezért összegyűjtöttünk néhány tippet, hogy minél jobban kihasználhassuk ezeket a csodás zöldeket.

vous - 2018.09.01.
5 frappáns és egyszerű ötlet friss zöldfűszerekhez

Igazán szerencsések, akik a kertjükben nevelhetik és dézsmálhatják kedvükre a zöldfűszereket, de igazság szerint az ablakpárkányon is jól elvan a legtöbbjük, nem mellesleg szépségesek is, és kis odafigyeléssel hosszan élvezhetjük isteni aromáikat. Érdemes inkább kertészetben beszerezni vagy magról ültetni, a hiperekben, szuperekben nem erre vannak szakosodva, nincs figyelem és szakértelem, és gyakran már az utolsókat rúgják, amikor megvesszük őket, így pár nap alatt csalódást okoznak. A kertészetben nyugodtan meg is kérdezhetjük, milyen locsolást és fényviszonyokat igényelnek, így ezek tartósabb lakótásaink lesznek.

1. Fűszerkert az ablakpárkányon

Az ablakpárkányon vagy az erkélyen, teraszon tökéletesen elvan a petrezselyem, a snidling, a bazsalikom, a kakukkfű, a zsálya és a rozmaring, de a majoránna, a lestyán és a zsálya is, viszont sajnos a kaporról és a korianderről le kell mondanunk: ezek ugyanis akkor érzik jól magukat, ha jó mélyre le tud menni a gyökerük, erre viszont egy cserép vagy virágláda esetén nincs túl sok esélyük, így nem is nagyon érdemes velük próbálkoznunk – sajnos.

2. Így tároljuk!

Ha nem nevelgetjük és frissen szedjük, hanem csokorban vesszük a piacon, akkor érdemes vagy minél előbb felhasználni őket, vagy a lehető legjobban tárolni őket, hogy pár napig frissek maradjanak. A legjobb, ha a szárukat kicsit visszavágjuk, majd 2-3 ujjnyi vízbe tenni egy befőttes üvegbe, és a hűtőbe tenni például a petrezselymet, a kaprot, a koriandert, így 45 napig eltarthatók, a bazsalikom esetében hasonló a tökéletes tárolás, de nem szereti a hűtő hidegét, őt érdemes inkább a konyhapulton tartani. A keményebb szárú zöldfűszereket, mint amilyen a rozmaring, a kakukkfű vagy a zsálya, jobb inkább konyha papírtörlőbe csavarni, majd egy műanyag dobozba vagy uzsonás tasakba tenni, így 2-3 hétig is frissek maradnak.

Olvassátok tovább a szuper tippeket!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek