Egyéb kategória

Újra bebizonyosodott, hogy nem kéne belenyúlnunk a bolygónk természetes működésébe

A geomérnökök munkája igencsak megosztja a társadalmat: nem biztos, hogy olyan jó mesterségesen belenyúlnunk a bolygónk működésébe anélkül, hogy a folyamat minden működését ismernénk. Most egy újabb bizonyíték jelent meg erre a Nature tudományos folyóiratban: a mesterséges felhők ellen foglaltak állást a kutatók.

vous - 2018.08.28.
Újra bebizonyosodott, hogy nem kéne belenyúlnunk a bolygónk természetes működésébe

A geomérnök munkája nagyjából annyit takar, hogy mesterségesen előidézett folyamatokkal belenyúl a bolygó természetes folyamataiba, így például felhőket képez, ami maga ugyan mindennapi dolog a Földön, de ha nem a természetes körforgásban történik mindez, beláthatatlan következményei lehetnek. Erre érkezett most újabb bizonyíték a Nature tudományos folyóiratban, ami pont a mesterséges felhőképzés ellen foglal állást.

A mesterséges felhőképzés semmi olyannal nem dolgozik, ami nem történhetne meg a természetben magától is: aeroszol részecskéket fecskendez a levegőbe, amelyek körül megindulhat a természetes felhőképződés. Ez történik például a vulkánkitörések esetében is, ilyenkor a hamu körül kezd el nagyobb mennyiségű felhő kialakulni. A több felhővel a földfelszín lehűlését lehetne elérni, hiszen nem érné annyi napfény, így nem melegedne fel annyira.

Olvassátok el a cikk folytatását is!

Forrás:
Pixabay
600

Percenként 40 focipályányi fa tűnik el a Föld színéről

Ijesztő adatok érkeznek a tavalyi fakivágásokról: 2017-ben egy Banglades nagyságú növénytakarót veszítettünk el emberi tevékenységnek köszönhetően.

Olvassátok el ezt a cikket is!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.