Egyéb kategória

Újra bebizonyosodott, hogy nem kéne belenyúlnunk a bolygónk természetes működésébe

A geomérnökök munkája igencsak megosztja a társadalmat: nem biztos, hogy olyan jó mesterségesen belenyúlnunk a bolygónk működésébe anélkül, hogy a folyamat minden működését ismernénk. Most egy újabb bizonyíték jelent meg erre a Nature tudományos folyóiratban: a mesterséges felhők ellen foglaltak állást a kutatók.

vous - 2018.08.28.
Újra bebizonyosodott, hogy nem kéne belenyúlnunk a bolygónk természetes működésébe

A geomérnök munkája nagyjából annyit takar, hogy mesterségesen előidézett folyamatokkal belenyúl a bolygó természetes folyamataiba, így például felhőket képez, ami maga ugyan mindennapi dolog a Földön, de ha nem a természetes körforgásban történik mindez, beláthatatlan következményei lehetnek. Erre érkezett most újabb bizonyíték a Nature tudományos folyóiratban, ami pont a mesterséges felhőképzés ellen foglal állást.

A mesterséges felhőképzés semmi olyannal nem dolgozik, ami nem történhetne meg a természetben magától is: aeroszol részecskéket fecskendez a levegőbe, amelyek körül megindulhat a természetes felhőképződés. Ez történik például a vulkánkitörések esetében is, ilyenkor a hamu körül kezd el nagyobb mennyiségű felhő kialakulni. A több felhővel a földfelszín lehűlését lehetne elérni, hiszen nem érné annyi napfény, így nem melegedne fel annyira.

Olvassátok el a cikk folytatását is!

Forrás:
Pixabay
600

Percenként 40 focipályányi fa tűnik el a Föld színéről

Ijesztő adatok érkeznek a tavalyi fakivágásokról: 2017-ben egy Banglades nagyságú növénytakarót veszítettünk el emberi tevékenységnek köszönhetően.

Olvassátok el ezt a cikket is!

Ajánlott cikkek