Egyéb kategória

3 jellemző kifejezés, mely bemutatja a 21. századot

A 21. századot a hiper-, a virtuális, és a poszt- szavak jellemzik a leginkább. A jelentés és a hitelesség fogalmai jórészt a cybertérbe kerültek át, és ez messzemenő következményekkel bír az életünkre.

vous - 2018.08.15.
3 jellemző kifejezés, mely bemutatja a 21. századot

Poszthumán

Ez a kifejezés Donna Haraway 1984-es esszéjének, a Cyborg Manifestónak egyik kulcsszava. Haraway az identitás és az emberlét határainak elmosódására céloz ezzel a szóval, mely ötlet akkoriban még tisztán science fictionnek tűnt. Manapság azonban, ahogyan személyiségünk egyre inkább kiterjed a virtuális térben, tudásunk egy részét technikai eszközökön és felhőkben tároljuk, és mintegy kiterjesztjük elménket ebbe a képlékeny valóságba, úgy tűnik, a ’80-as években még meredeknek tűnő gondolatoknak egyre több valóságalapja van. 

A Miért-generáció

A szójáték Zadie Smith író esszéjéből származik, és az Y-generációra utal (az Y angolul kiejtve a miértre hasonlít). Ez a generációs felosztás nem annyira tudományos, mint inkább metaforikus: a Baby Boomerekkel kezdőik, akik a második világháború és 1965 között születtek; Őket követi az X generáció (Douglas Coupland megnevezésével élve), az 1960-as és 1980-as évek között születettek, majd következik az Y- generáció, az 1980-tól 2000-ig születettekkel; A Z generációba azok tartoznak, akik 2000 után születtek. Smith arról beszél, hogyan formálja a közösségi média a saját képére az embert, hogy aztán saját szolgálatába állítsa. Az Y és a Z generáció életét a közösségi média és az internet formálja, de vajon mindenki maradéktalanul elégedett ezzel? 

Objektum doboz

Catfishing

Az internet és a virtuális valóság a számos, pozitív lehetőség mellett nagy teret ad az illúzióknak és hazugságoknak. A catfishing azt jelenti, hogy valaki hamis online profillal lép kapcsolatba másokkal, és így félrevezti őket, és hamis kapcsolatot épít velük. A szó forrása egy 2010-es, Catfish című dokumentumfilm, melynek elég ironikus módon szintén megkérdőjelezték a valóságalapját. Az biztos, hogy mostmár nem hihetünk a szemünknek, és alaposan utána kell járnunk mindennek, amivel találkozunk. 

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.