Egyéb kategória

Így kerüljön kevesebb időbe (és vízbe) a mosogatás

Elképesztően sok édesvizet használunk el teljesen feleslegesen – a legtöbben bele sem gondolunk, hogy milyen mennyiség folyik ki szó szerint a kezeink közül minden egyes nap. Ennek egy nagy részét a mosogatás teszi ki, de néhány tippel sokkal kevesebb időbe és vízbe is kerülhet ez az egyébként elkerülhetetlen napi tevékenység.

vous - 2018.07.26.
Így kerüljön kevesebb időbe (és vízbe) a mosogatás

Érdemes tudni, hogy a Föld vízkészletének mindössze 3 százaléka édesvíz – ez nagyon kevés. Jelenleg 7,5 milliárd lakosból 2,3 milliárd már ma sem jut elegendő vízhez, ötven év múlva ez a mennyiség növekedhet, és a teljes lakosság 40 százalékát érintheti.

Az édesvízkészlet kétharmada jégben, hóban van, így a Föld vizének gyakorlatilag csupán 1 százaléka a közvetlenül felhasználható. Ennek nagy részét mezőgazdasági és ipari célokra fordítják.

Az emberi használatra maradt csekély mennyiségű víz pazarlása megdöbbentő arányokat mutat. A WHO egy tanulmánya szerint egyetlen csésze kávé előállításához 140 liternyi vízre van szükség, 1 kg marhahúséhoz pedig 16 ezer literre. Emellé minden egyes nap rengeteg vizet pazarolunk feleslegesen, mert nem figyelünk arra, hogy ne folyassuk a vizet akkor, amikor nem használjuk.

Itt van például a mosogatás – egy kis odafigyeléssel felére lehetne csökkenteni a mosatlan mennyiségét, és ezzel az elhasznált vizet is.

1. Mindent egy vágódeszkán vágj!

Nem kell külön vágódeszka a zöldségeknek, gyümölcsöknek, vagy éppen a hagymának – jelölj ki egy külön sarkot mindegyiknek, és itt vágd őket, ahelyett, hogy középen kezdenél neki. A hús vágásához fordítsd meg a deszkát, és használd a másik felét. Így rengeteg vizet spórolsz, hiszen nem kell minden egyes alkalommal újra elmosni az eszközt.

A további tippekért kattintsatok IDE!

Forrás:
Pixabay
600

15 praktika, amivel rengeteget spóroltok a fürdőszobában és a konyhában

A tudatos életmódot nemcsak a pénztárcátok, hanem az egészségetek is megérzi. Olyan tapasztalatokról mesélek nektek, amelyekkel elkerülhetitek a túlfogyasztást mosás, fürdés, hajmosás vagy mosogatás közben.

Olvassátok el ezt a cikket is!

Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.