Egyéb kategória

A köldök lakói olyanok, akár az esőerdő

Kutatók szerint több ezer baktérium használja szállásként a köldökünket, és az egész „ökoszisztéma” hasonlít az esőerdőkre.

vous - 2018.07.20.
A köldök lakói olyanok, akár az esőerdő

A többek között Bacillus subtilis-okból és Staphylococcus epidermidis-okból álló „közösséget” 60 önkéntes köldökén vizsgálták. Az ötlet egy egyetemi ökológus hallgatótól származik, aki olyan témát keresett, ami mindenkit érint és így mindenkit érdekel. Ebből lett: A köldök ökoszisztémájának sokfélesége program.

A köldökdzsungel lakói között a labor 2368 baktériumfajt talált, amelyek közül 1458 új, még ismeretlen a tudomány előtt. A lista nagyban függ, milyen higiénikus állapotban van a vizsgált alany. Volt olyan, aki már évek óta nem fürdött, nála úgynevezett extremofil, azaz olyan baktériumfajokat is találtak, amelyek a szélsőséges körülményekhez alkalmazkodtak. Akárcsak egy esőerdőben, a köldökben is vannak domináns fajok. Az összes baktérium több, mint 70 százaléka mindössze nyolc különböző fajhoz tartoznak. Meglepő módon tehát az ökológus jól ki tud igazodni egy köldökön, mivel élővilága és működése nagyban hasonlít az esőerdőkre.

Fejezzétek be a cikket ITT!

Forrás:
pixabay
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Hová menjünk nyaralni?
Világ
Hová menjünk nyaralni?
vous - 2024.05.06.
Minden évben komoly családi dilemma lehet a nyaralás kérdése. Akár hosszabb, vagy rövidebb időre szeretnénk elutazni, szerencsére a közelben is találhatunk rengeteg gyönyörű látnivalót. Strandolás a tengerparton? Városnézés? Vagy mindkettő? Sokféle utazás közül válogathatunk!

Otthon

Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
Otthon
Miért praktikus a kinyitható kanapé mindennapi alváshoz?
vous - 2024.05.30.
A kinyitható kanapé nagyon praktikus akár mindennapos alváshoz is. Miért? Azért, mert egyszerre több funkciót is ellát, miközben rendkívül kényelmes bútordarab. De ne rohanjunk ennyire előre, vegyük sorra az előnyöket!