Egyéb kategória

Ajoblanco, a legegyszerűbb főzés nélküli hűsítő leves

Ha nyár és meleg, akkor érdemes a mediterrán konyhák környékén szimatolni frissítő és könnyű fogásokat keresgélve. A spanyolok például hihetetlen jók főzés nélküli hideg levesekben, mint amilyen az ajoblanco - őszintén szólva ennél egyszerűbb és frappánsabb nyárias fogás nem létezik!

vous - 2018.07.09.
Ajoblanco, a legegyszerűbb főzés nélküli hűsítő leves

Bár a spanyol konyha leghíresebb hideg levese kétségkívül a csupa zöldséggel és paradicsommal készülő gazpacho, érdemes megemlíteni a jóval egyszerűbb, szintén paradicsomos, főzés nélküli salmojerót is, illetve a hófehér és nagyon krémes fokhagymakrémlevesüket, az ajoblancót is. Ez a szuperegyszerű andalúz leves annyira zseniális, hogy nem csak hogy főzni nem kell, de

vegán étrendbe is beilleszthető, minimális munkával és egy jó kis turmixgéppel pillanatok alatt elkészül.

Az ajoblanco (ejtsd: ahoblanko) tulajdonképpen fehér fokhagymát jelent, és ez jelzi is, hogy hófehér a leves és fokhagymás, nagyon könnyű, kellemesen krémes és frissítő. Mondjuk randi ellőtt ellenjavallt, mert mégiscsak a fokhagyma adja a karakterét. A leves alapja szikkadt kenyér és héjatlan, blansírozott mandula, ezeket csak be kell áztatni 20 percre, majd alaposan összeturmixolni fokhagymával, olívaolajall, fehérborecettel és vízzel, és tadaaam! – kész is a villámgyors nyári leves.

Az ajoblanco jellegzetessége, hogy szőlőszemekkel – leginkább muskotályos malagaszőlővel – vagy apróra kockázott mézédes sárgadinnyével tálalják klasszikusan. De manapság már pirított kenyérkockával vagy hajszálvékonyra szelt sonkával is gyakran találkozhatunk vele, ha arrafelé járunk – ha pedig nem arrafelé nyaralunk, akkor mindenképpen érdemes otthon magunknak elkészíteni!

Az ajoblanco receptéért kattintsatok ide!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek