Egyéb kategória

Ajoblanco, a legegyszerűbb főzés nélküli hűsítő leves

Ha nyár és meleg, akkor érdemes a mediterrán konyhák környékén szimatolni frissítő és könnyű fogásokat keresgélve. A spanyolok például hihetetlen jók főzés nélküli hideg levesekben, mint amilyen az ajoblanco - őszintén szólva ennél egyszerűbb és frappánsabb nyárias fogás nem létezik!

vous - 2018.07.09.
Ajoblanco, a legegyszerűbb főzés nélküli hűsítő leves

Bár a spanyol konyha leghíresebb hideg levese kétségkívül a csupa zöldséggel és paradicsommal készülő gazpacho, érdemes megemlíteni a jóval egyszerűbb, szintén paradicsomos, főzés nélküli salmojerót is, illetve a hófehér és nagyon krémes fokhagymakrémlevesüket, az ajoblancót is. Ez a szuperegyszerű andalúz leves annyira zseniális, hogy nem csak hogy főzni nem kell, de

vegán étrendbe is beilleszthető, minimális munkával és egy jó kis turmixgéppel pillanatok alatt elkészül.

Az ajoblanco (ejtsd: ahoblanko) tulajdonképpen fehér fokhagymát jelent, és ez jelzi is, hogy hófehér a leves és fokhagymás, nagyon könnyű, kellemesen krémes és frissítő. Mondjuk randi ellőtt ellenjavallt, mert mégiscsak a fokhagyma adja a karakterét. A leves alapja szikkadt kenyér és héjatlan, blansírozott mandula, ezeket csak be kell áztatni 20 percre, majd alaposan összeturmixolni fokhagymával, olívaolajall, fehérborecettel és vízzel, és tadaaam! – kész is a villámgyors nyári leves.

Az ajoblanco jellegzetessége, hogy szőlőszemekkel – leginkább muskotályos malagaszőlővel – vagy apróra kockázott mézédes sárgadinnyével tálalják klasszikusan. De manapság már pirított kenyérkockával vagy hajszálvékonyra szelt sonkával is gyakran találkozhatunk vele, ha arrafelé járunk – ha pedig nem arrafelé nyaralunk, akkor mindenképpen érdemes otthon magunknak elkészíteni!

Az ajoblanco receptéért kattintsatok ide!

Forrás:
Depositphotos
Ajánlott cikkek

Top cikkek

Világ

Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
Világ
Már csak a szakdolgozat választ el a diplomádtól?
vous - 2023.01.19.
Minden gólyát a szakdolgozattal riogatnak, akik ezt persze rendszerint nem veszik komolyan, hiszen még annyira távolinak tűnik, és amúgy is az új élethelyzet felett érzett eufória tompít minden aggodalmat.

Otthon

Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
Otthon
Kényelem és praktikum egy szűkebb nappaliban is
vous - 2023.01.26.
Amikor a nappalinkat rendeznénk be, az elsődleges szempontunk egyértelműen a kényelem, hiszen ez az a helyiség, ahol általában a legtöbb időt töltök, és ahol vendégeket is fogadunk. A helyiség mérete azonban olykor határt szab a lehetőségeknek: a praktikus helykihasználásra is figyelmet kell fordítani amellett, hogy egy kellemes hangulatú, jól használható nappalit szeretnénk kapni. Szerencsére a széles bútorválaszték ebben mellettünk áll.