A tzatziki, a görögök uborkás-joghutzos gezemicéje nagyon kellemesen frissít, hűsít, alakbarát, laktató és egészséges, gyorsan összeállítható, és az is jó benne, hogy mártogatósnak, öntetnek, salátának vagy akár szendvicskrémnek is készíthetjük – pici módosításokkal.
Uborka, joghurt és fokhagyma, ezek a biztos pontok a tzatzikinél, és azt gondolnánk, hogy oké, de ezt nem nagyon lehet variálni. Pedig lehet, és a görögöknél mindenkinek meg is van a jól bevált családi receptje. Vannak, akik meghámozzák, mások héjastul reszelik le az uborkát, az sem mindegy, milyen reszelőn, és általában nem használnak hozzá sok fokhagymát, vannak, akik kaporral, mások mentával – vagy a kettő keverékével készítik.
Az sem mindegy, hogy citrommal vagy kevés fehérborecettel teszik pikánssá, de minden esetben sűrűbb, úgynevezett görög joghurttal készítik, ami lágyabb és krémesebb a klasszikusnál. Ha nem jutunk görög joghurthoz, egy szűrőbe tett konyharuhába öntve érdemes hagyni kicsit lecsöpögni, így a savó kicsöpög belőle, és sokkal finomabb lesz a tzatzikink.
A tzatzikinél az egyik legfontosabb tudnivaló, hogy a lereszelt uborkát jól ki kell facsarni
Hihetetlenül magas a víztartalma, és ha ezt nem tesszük meg, híg és vizes, nem pedig krémes és lágy lesz a tzatziki. Most 3 változatot mutatunk, apró eltérésekkel, de nagyon más ízélménnyel – ezek alapján mindenki készítse el a saját legkedvencebb verzióját!
A 3 tzatziki receptjéért kattintsatok ide!