Egyéb kategória

Színes, nyári Buddha-tál a harmóniáért

A Buddha-tálak trendje 2016-ban indult világhódító útjára, és azóta egyre elterjedtebb. 

vous - 2020.07.31.
Színes, nyári Buddha-tál a harmóniáért

A Buddha-tálak trendje 2016-ban indult világhódító útjára, és azóta egyre elterjedtebb. Hogy miért hívják Buddhának, arra számos magyarázat létezik: az egyik, hogy olyan edényben tálalják, melyet a Buddha-szobrokon látni gyakran. Emellett az ételkompozíció a testi és lelki harmóniát hivatott elősegíteni az egyes tápanyagok kiegyensúlyozott arányával és nem utolsó sorban szemet gyönyörködtető látványával. A Buddha-tálat négy részre szokás osztani, és az öntet mellett négyféle étel kerül bele: nyers zöldség, sült zöldség, valamilyen gabona, illetve fehérje. De lássunk mindjárt egy példát is.

Hozzávalók:

A vinaigrette-hez (3/4-1 bögre)

  • 3 ek (45 ml) vörösborecet
  • 2 ek (30 ml) citromlé
  • 2 ek (30 ml) mustár
  • 1 közepes gerezd, zúzott fokhagyma
  • 2 tk (10 ml) növényi szirup
  • 1/2 tk só
  • bors ízlés szerint
  • 6-8 ek (90-125 ml) extraszűz olívaolaj
Színek kavalkádja

Színek kavalkádja
Forrás:
instagram.com

A Buddha-tálhoz:

1 1/2 bögre (300 g) quinoa
2 ek (30 ml) extraszűz olívaolaj
2 bögre (180 g) vágott zöldbab
2 bögre (170 g) zöldborsó
2 bögre (220 g) cukkini félholdakra vágva
só ízlés szerint
1-2 bögre (30-60 g) bébispenót
1 közepes répa julienne-re vágva
1 közepes cékla julienne-re vágva
1-2 nagyobb, érett avokádó felszeletelve
3/4 bögre (120 g) pirított tökmag

Elkészítés:

Készítsük el a vinaigrette-et: Öntsük az ecetet, a citromlét, a mustárt, a fokhagymát, a szirupot, a sót és a borsot egy kisebb (egy bögrényi, azaz 250 ml-es) befőttesüvegbe. Zárjuk rá a tetejét, majd rázzuk össze az alapanyagokat. Ha jól elkeveredtek az összetevők, adjuk hozzá az olívaolajat. Most megkóstolhatjuk, hogy ízlik-e, ha nem, adhatunk hozzá még szirupot, olajat és fűszereket, ízlés szerint.
Főzzük meg a quinoát: 2 1/4 bögre (560 ml) vízzel, lefedve, magasabb lángon tegyük fel főni, keverjük meg, majd miután felforrt, vegyük lejjebb a gázt. Körülbelül 15 percig főzzük, míg a quinoa magába szívja a vizet. Ha elkészült, fűszerezzük sóval és borssal.
Pároljuk meg a zöldségeket: Míg fő a quinoa, egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajat, adjuk hozzá a zöldbabot, a borsót és a cukkinit, keverjük össze és sózzuk meg. Körülbelül 10 percig pároljuk közepes lángon, míg megpuhul, de nem fő túl. A végén hozzáadhatjuk a spenótot is, és ízlés szerint főzhetjük néhány percig, de maradhat nyersen is. 
Végül keverjük a quinoát a zöldségekhez, ízesítsük még sóval, borssal, ha szükséges, és adagoljuk tálakba. A tetejére tegyük a nyers zöldségeket, a tökmagot, és 3-4 ek öntetet.

Ajánlott cikkek