Cserta Szandra, a Kívül Belül Boldogság blog szerzője biztos abban, hogy 10-ből 8 nő kaőásból azt mondaná, több helyre lenne szüksége a konyhában. A konyha ugyanis olyan helyiség, amely pillanatok alatt megtelik. Egyszer csak azt vehetjük észre, hogy tele vagyunk pótkávéfőzővel, ajándék salátás tálakkal, robotgépekkel, extra fokhagymanyomókkal. Mit mond erre a helyzetre az otthonszervezési szakértő? Olvassátok tovább!
Az egyik lehetőség, hogy éjszakánként valaki kimossa a szekrényeinket és összemennek. Jó lenne az utóbbiban hinni!
Ha te sem hiszel a varázsmosógépben, akkor ez az 5+1 tanács segíthet abban, hogy jobban átlásd a konyhád tartalmát és a kis konyha ellenére is elég helyed legyen a főzéshez, étkezéshez és a közös időtöltéshez! Mert nagyon gyakran ez a helyiség a ház vagy a kis lakás szíve: itt gyűlik össze mindenki, itt zajlanak a nagy beszélgetések éjszakába nyúlóan. Teremtsünk megfelelő helyet hozzá!
Kis konyha, sok funkció, nagy tervek
Akár egy új konyhát tervezel, akár a meglévő kis konyhádat szeretnéd jobban kihasználni, az első lépés az lesz, hogy gondold végig, hogy mire használod. Sütés, főzés, étkezés, barátnős kávézások, vendégfogadás, családi vacsorák? Lehet, hogy gyönyörű vintage stílusban dekorált konyhák vannak a Pinteresten, de ha még néhány évig garantáltan cuki kiskorúak fognak gyümölcsös túrókrémet berregni a falra, akkor egy darabig még várhatnak azok az inspirációs képek.
Ha általában nem fogadsz nagy vendégsereget, akkor nem biztos, hogy kell alapból 4-6 ülőhely egy kis konyha területén. Ha ritkán főzöl, akkor előfordulhat, hogy számodra tökéletes, ha a hűtő az előszobában kap helyet.
Kis konyha esetén muszáj ragaszkodni a főbb szokásainkhoz, mert nem lehet mindent 8-10 négyzetméterre begyömöszölni, bármennyire is szeretnénk. A praktikumból kell kiindulni, a szükséges tárgyakat és konyhai eszközöket megtartani és végül a képünkre formálni a stílust és a hangulatot.
Ha összegyűjtötted a funkciókat, akkor rögtön megvannak az alapok: a tárolás, a munkafelületek, a mosogatás, a sütés és a főzés helye eszerint legyen kialakítva. A többit majd szépen ezekhez igazítjuk, hogy a konyhában minden személyre szabottan kézre álljon, a te ízlésednek megfelelően!
1. A falak kihasználása tárólóhelyként – a kis konyhák adu ásza
Láttál már perforált falat, avagy pegboardot? Elsőként lehet, hogy az autószerelőműhely ugrik be, de ha jobban koncentrálsz, Julia Child szakácsnő konyhafala is rémleni fog. Ez a legpraktikusabb megoldás, ha gyakran főzöl és szereted a használati tárgyakat kézközelben tudni. (Figyelem, ha a letisztult, katalógusszerű, foltmentes megjelenést szereted, akkor ez nem a te megoldásod lesz!)
A másik tipp a kis konyha falának kihasználására a mágnes. Szerelhetsz fel mágneses késtartót, de felszabadíthatod akár a jegyzettömb helyét is a pulton, ha egy kis mágnessel a hűtőre vándorol.
2. A felső felületek kiaknázása egy kis lakásban – egységesen
A konyha nagytakarításakor a legrosszabb rész szerintem a szekrények teteje. Ott laknak a ritkán használt, nehéz dolgok: robotgép, lekvárfőző fazék, cseréptál. Minden porosodik, jobb nem is piszkálni, ha nem muszáj…
No, ezt kell megelőzni!
Természetesen nem javaslom, hogy a szekrény tetejére bármit is tegyél, hiszen alapvetően nem arra való, de ha mégis arra vetemednél, hogy muszáj azt a pici helyet is kihasználnod, akkor tedd stílusosan. Egy kis konyhában a szekrények és a hűtő teteje is tárolóhelyként funkcionálhat, de csak akkor mutat valahogy, ha egységes kosarakba, rekeszekbe pakolunk.
Tehát kerüld el azt, hogy a saját dobozukban hagyod ezeket az eszközöket, és mindenféle színes doboz, különböző formájú dolog legyen egymás mellett, ahol mindenki látja. Egységes tárolóeszközökben könnyebb lesz rendszerezni a tartalmukat és nagyon egyszerűen mozgatható lesz minden! Ráadásul szebben mutat majd, mint a száműzött tárgyak sora.
A cikk itt még nem ért véget! További praktikus tippekért kattints ide!