Egyéb kategória

Ezért vágyik magányra a beteg ember

Eldugult orr, zúgó fej, végtagfájdalmak – így üzen a test, ha extra pihenésre van szükségünk. A kellemetlen megfázásos és influenzás tüneteknek evolúciós oka van: így üzennek az “önző gének”, hogy vonuljunk vissza a társadalomtól, nehogy megfertőzzük embertársainkat is.

vous - 2018.06.15.
Ezért vágyik magányra a beteg ember

Ezek a tünetek egy friss kutatás szerint azért alakulhattak ki, hogy a beteg elkülönüljön a közösségtől, így a betegség ne terjedjen el. Guy Shakhar, a Weizmann Institute immunológia professzora, és Keren Shakhar, College of Management Academic Studies pszichológus munkatársa szerint nem véletlen, hogy ösztönösen egyedül akarunk maradni, amikor az influenza tünetei jelentkeznek.

Ez a viselkedés egyébként nem csak az emberre jellemző: a méhek ugyanúgy elhagyák a kast és félre húzódnak, ha nem érzik jól magukat.

A legtöbb állat elhagyja a falkát, ha beteg, és meghalni is egyedül szeret. 

Valójában az összes tünet a közösséget védi a szakemberek szerint: a fáradtság miatt nem mozog sokat, ezért nem találkozik sok emberrel a beteg, az étvágytalanság szintén megakadályozza a virus terjedését, mivel ilyenkor nem megy a központi élelmiszer- és vízszerző helyekre az ember.

A többség ilyenkor nem érzi úgy, hogy találkozni vágyik bárkivel is, és a folyó orr és tüsszögés nem is teszi túl vonzó mások számára, ezzel is csökkentve a fertőzés terjedésének esélyét.

A két szakember szerint éppen ezért maradjunk otthon, ha rosszul érezzük magunkat.

toth-barbara-vendegszerzo-havonta-belyegeznek-betegnek-etkezesi-zavarosnak-vagy-csak-szimplan-gebenek-avagy-vekony-nokent-sem-egyszeru-az-elet1

5 hülye kérdés, amit általában feltesznek nekem, ha megtudják, hogy inzulinrezisztens vagyok

Pár hónappal ezelőtt gyökeresen át kellett alakítanom az életmódomat, ugyanis kiderült, hogy inzulinrezisztens vagyok. Ezt sosem akartam hangoztatni, de elég sok esetben vált kikerülhetetlenné, hogy közöljem. Ilyenkor általában ugyanazokat a kérdéseket kapom meg mindenkitől – köztük öt olyat, ami egyszerűen fájdalmas… A cikket ide kattintva >>> olvashatjátok tovább.

Címkék: #beteg #betegség
Ajánlott cikkek